Magična lavanda leči čak i mirisom

Lekovita svojstva lavande su brojna. Ona leči glavobolju, olakšava grčeve, smanjuje nadutost, a olakšava i simptome i kod nekih tipova astme.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - N. Košak

MIRIS - Ova biljka je poznata po tome što čak i njen miris, prema nekim istraživanjima, umiruje, a da ne pričamo o samim proizvodima. Lavanda leči glavobolju, olakšava grčeve, smanjuje nadutost, čak je dobra i kod nekih tipova astme. Ona smiruje kožne infekcije, leči ugrize komaraca, opekotine, sastavni je deo mnogih krema koje koriste oni koji imaju problem sa cirkulacijom i reumom. Cvetovi su jestivi i dobro se slažu sa sladoledom, kolačima, džemom i želeom.

MEŠAVINA ZA SMIRENJE

Potrebno je 25 cvetova lavande, 20 grama korena, 20 grama matičnjakovog lista, 20 grama hmelja i 20 grama cvetova kamilice. Sve pomešajte i stavite u staklenu posudu. Za pripremu čaja uzmite jednu do dve kašike mešavine i stavite u 250 mililitara vruće vode. Neka odstoji 10 minuta i sve to obavezno procedite. Pijte dve do tri šoljice ne previše vrućeg čaja na dan.

KUPKA

Potrebno vam je 1 do 1,5 kilograma lavande i 12 litara vode. Lavandu kuvajte oko pola sata, pa ulijte vodu u kadu. Dopunite mlakom vodom prema potrebi. Nakon nje prema potrebi možete ponavljati kupku s manjom količinom lavande (50 do 100 grama) koju ste skuvali u jednom litru vode.

KREMA

Pomešajte 20 grama suvih cvetova lavande i 100 mililitara 70-postotnog alkohola i ostavite da stoji dve nedelje. Nakon toga sve to procedite i masirajte bolne delove tela.

Cvetovi ove

biljke su jestivi i dobro se slažu sa sladoledom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.