Predragove fotke hvataju nemoguće

Vratolomije u ekstremnim sportovima su kroz objektiv Beograđanina obišle svet

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

AKTUELNO Predrag Vučković je od mladalačkih dana zaljubljen u fotografiju, ali je ovim poslom profesionalno počeo da se bavi tek 2005. Kao fokus svog interesovanja je izabrao ekstremne sportove zbog adrenalina i mogućnosti da, kako kaže, radi ono što većina ne može. Upravo to ga tera da stalno pomera granice, pa nije čudo što sportisti, koji se nađu pred njegovim objektivom, to doživljavaju kao posebnu čast. Najveća satisfakcija mu je reakcija njegovih modela na fotografije.

GRANICE - Od klinačkog doba je zaljubljen u fotografiju, ali je profesionalno počeo da se bavi tek 2005. godine. Odlučio je da se okrene ekstremnim sportovima zbog adrenalina i mogućnosti da, kako kaže, radi ono što većina ne može. Taj adrenalin ga vuče napred da pomera granice.

Kad malo bolje pogledate njegove radove, razumećete zašto se ceo svet oduševljava njima, a nije ni čudo što i sami sportisti, koji se nađu pod njegovim objektivom, to doživljavaju kao posebnu čast.

- Upoznao sam zaista mnogo svetski poznatih sportista i većina je upoznata sa mojim radom, pa je motivacija za kreiranjem novih stvari obostrana. Najveća satisfakcija mi je kad im nakon fotografisanja pokažem fotografije u aparatu i ugledam njihov izraz oduševljenja na licu, a ponekad i neverice u ono što vide jer su pre toga mislili da je nemoguće tako nešto prikazati na slici - kaže Vučković za “24 sata”.

Bavljenje fotografijom ga je odvelo na neka najnestvarnija mesta širom planete i u preko 70 različitih zemalja. Proveo je više u avionu nego na zemlji, zbog silnih izazova koji ga inspirišu, želje da uvek napravi nešto novo, drugačije i unikatno.

- Posetio sam mesta na koja kao “običan smrtnik” nikada ne bih išao: džungle, pustinje, neobične lokacije, baš poput Antarktika, mesta na koje kao turista i ne možete da odete. Sa svih neobičnih lokacija poneo sam samo nezaboravne momente, ali skok sa ivice svemira je ipak izvan konkurencije - ističe Beograđanin.

Za jednu dobru fotografiju je nekad potrebna i sekunda, ali svaka jedinstvena fotografija zahteva vreme pa je neophodno sve segmente nastanka jednog takvog dela uobličiti u celinu.

- Ljudi mi ne veruju i misle da se šalim kada kažem da inspiraciju za fotografisanje nalazim u svojim snovima. U glavi uvek imam sliku koju želim da napravim i ne odustajem dok to ne realizujem - dodaje on.

Vučković je i podvodni fotograf, a to je nešto što zauzima posebno mesto u njegovom umetničkom

stvaranju jer je podvodni svet neka drugo okruženje u kojem se oseća spokojno i gde dobija specijalnu inspiraciju.

- Profesionalno se bavim ronjenjem više od 20 godina, pa je tako počela i ova vrsta fotografije da bude deo moje profesije. Apsolutno mi je nezamislivo da zaronim bez fotoaparata u podvodno kućište. Sve što fotografišem van vode je brzo i ekstremno dok je pod vodom sve mirno, tiho i opušteno - priča Vučković.

On se nije susretao sa negativnim komentarima u dosadašnjoj karijeri, ali obožava reč “fotošop”.

- Kad mi neko spomene reč “fotošop”, e onda znam da je fotografija koju sam napravio sjajna i da ljudima deluje nestvarno. Koristim kolor korekciju, ali nikad ne menjam na mojim fotografijama suštinu niti dodajem ono što nije na njima. Trudim se da one i na displeju fotoaparata izgledaju jednako spektakularno - zaključuje Vučković.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.