Evo šta može da vam se desi ako snimite bahatog vozača

Ko prijavi saobraćajni prekršaj, čak i situacije na putevima u kojima su putnicima glave u torbi, može i sam da odgovara i plati debelu kaznu. Ovu lekciju naučio je nedavno 29-godišnji N. M. iz Užica, koji kamerom na retrovizoru automobila beleži saobraća

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - V. Lojanica/ D. Katanić

SNIMAK - Vozio sam iz Beograda ka Užicu i poštovao ograničenja brzine. U mestu Županjac, gde je bilo dozvoljeno preticanje iz oba smera, najpre me je preteklo jedno, zatim i drugo putničko vozilo. U retrovizoru sam video kamion koji je krenuo da me pretekne, a u istom trenutku i kamion koji je svojom trakom išao iz suprotnog pravca - kaže N. M.

Vozač kamiona koji ga je preticao, uvidevši da mu u susret ide drugi kamion, našao se nasred kolovoza, pola u desnoj, pola u levoj traci.

- Baš u trenutku kada se nalazio paralelno sa mnom, da bi izbegao udes naglo je skrenuo desno, prema meni. Naglo sam stao na kočnicu... - opisuje Užičanin, koji je svoju priču dokumentovao snimkom na kojem se ne vidi registracija kamiona koji umalo nije izazvao saobraćajnu nesreću. Posle par kilometara, kod Ljiga, kaže, prvoj patroli saobraćajne policije prijavio je bahatog kamiondžiju i dvoji-

ci policajaca pokazao snimak. Rekli su mu, kaže, da video-zapis odnese ili u policijsku stanicu u Ljigu ili u Užicu. Odlučio se za svoj grad.

Tamo je čuo reči koje su ga zapanjile.

- Objasnili su mi da bih morao da svedočim protiv kamiondžije i da ću ja platiti kaznu ako se ne pojavim na sudu kao svedok. Potpuno me je šokiralo i objašnjenje: “Kamiondžija će sigurno biti kažnjen, ali te može tužiti zbog snimanja, konkretno zbog ugrožavanja njegove privatnosti, i dobiti na sudu”. Digao sam ruke od svega - kaže N. T. U policiji objašnjavaju da su video-zapisi koje snime građani u najvećem broju slučajeva sporni kao validan dokaz na sudu, "imajući u vidu da ti snimci uglavnom ne sadrže vreme i mesto, kada i gde je prekršaj učinjen, kao i druga bitna obeležja prekršaja koja su važna za vođenje prekršajnog postupka".

Ukoliko "snimatelj" ne dođe u sud da svedoči, čeka ga

kazna

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.