Budućnost vode za piće Evropa može da poveri našoj Jeci

AKTUELNO Jelena Molnar Jazić iz Novog Sada dobitnica je prestižne evropske nagrade za mlade istraživače. Priznanje je zaslužila radom na istraživanju kvaliteta vode

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Z. Čonkaš

PRESTIŽ - Ovu prestižnu nagradu ustanovilo je austrijsko Federalno ministarstvo za nauku, istraživanja i ekonomiju u saradnji sa Institutom za Dunavski region i centralnu Evropu. Kao predstavnica Srbije, Jelena je svojim pregalačkim radom na polju zaštite životne sredine i istraživanja kvaliteta voda za piće osvojila ovu nagradu u izuzetno jakoj konkurenciji, jer se ona dodeljuje po jednom kandidatu iz svake od 14 država članica Strategije EU za Dunavski region.

Njeni naučni radovi u vezi sa prisustvom organskih materija u izvorištima vode nisu promakli budnom oku evropske stručne javnosti koja je izuzetno zabrinuta za budućnost pijaće vode, a samim tim sveukupno i zaštitu životne sredine.

- Upravo uklanjanje nepoželjnih prirodnih organskih materija jedno je od okosnica mog trenutnog interesovanja i to je problem koji je zaokupio kako zemlje Dunavskog regiona, tako i Evropu, ali i ceo svet – objašnjava nam Jelena.

U Vojvodini ima veliki broj izvorišta koja ne ispunjavaju uslove pravilnika o maksimalnom broju štetnih materija tako da je potrebno uticati na njih kako bi se poboljšao kvalitet vode.

- Radili smo veoma opsežna istraživanja na nekoliko lokaliteta koja bi trebalo da reše problem. Negde se to može postići samo dezinfekcijom, odnosno tretiranjem određenim supstancama, dok se negde moraju povući dodatne mere kombinovanjem starih i novih tehnologija. Ipak, analizama smo utvrdili da je za Vojvodinu koja je bogata izvorištima nekada najbezbolnije vući vodu boljeg kvaliteta sa obližnjih lokaliteta - objašnjava nam mlada naučnica.

Jelena je rođena 1984. godine u Somboru i, kako kaže, odmalena je znala da će joj hemija biti saputnica zato što je i njen otac profesor hemije.

Odmalena je znala da će se baviti hemijom: Jelena Molnar Jazić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.