Minu su hteli da zadrže u svetu, ali uzalud

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. R. Petrović

Uz imena fizičara Isaka Njutna i Nilsa Bora, pisca Vladimira Nabokova, osnivača kompanije RolsRojs Čarlsa Rolsa, jednog dana se možda nađe i ime mlade Kruševljanke Mine Spasić.

USPEH - Poput ovih slavnih ličnosti, i ova 26-godišnjakinja završila je čuveni Triniti koledž, na jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu - Kembridžu. Već sama ta činjenica, kao i to da je zahvaljujući odličnim rezultatima na testiranju, dobila punu stipendiju dovoljna je da je izdvoji u društvu.

Ono po čemu je Mina još posebna jeste da je uprkos brojnim mogućnostima koje su joj se pružale u inostranstvu, odlučila da se posle završenih studija vrati u Srbiju.

- Bilo je raznih ponuda u Britaniji. Kompanije često kontaktiraju s ljudima na koledžu još tokom studija. Meni je, međutim, pred kraj studija već bilo jasno da ću da se vratim u Srbiju, pa te ponude nisam ozbiljno razmatrala - priča Mina, koja je završila inženjerstvo, da bi potom specijalizovala informatičko inženjerstvo.

Priznaje da, kada je 2009. godine dobila stipendiju za Triniti nije razmišljala o tome hoće li se

vratiti u zemlju, ili će je život odvesti nekim drugim putem. S vremenom se, međutim, iskristalisala želja da se vrati.

- IT scena u Srbiji je bujala u poslednje vreme i delovalo mi je kao da je dobar trenutak za povratak. Znala sam i da me ovde čeka dosta mogućnosti. Mogu da budem kod kuće sa porodicom i prijateljima, da se bavim poslom koji volim i koji se dotiče miliona ljudi - priča Mina. Ona je danas deo tima Majkrosoftovog razvojnog centra u Beogradu u kojem, pored ostalog, radi i na razvoju ofispaketa.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.