Stigao je Lifestage: Opasna aplikacija samo za tinejdžere

24 Sata (Serbia) - - DIGITAL - U. Jelić

Izgleda da se Mark Zakerberg trudi iz petnih žila da svima pokaže kako je Fejsbuk kul. Društvena mreža je upravo predstavila aplikaciju pod imenom Lifestage koju mogu da koriste samo tinejdžeri.

KONTROLA - Da, dobro ste čuli. Novu aplikaciju mogu da koriste samo tinejdžeri. Iako svako može da je skine ako poseduje ajfon, osobe starije od 22 godine ne mogu da gledaju profile drugih korisnika.

O čemu je reč?

Lifestage tinejdžerima dozvoljava da stvaraju sopstvene profile uz pomoć fotografija i video-snimaka, stvari koje vole, ne vole, najbolji prijatelji i tako dalje. Ako se na nju prijavi više od 20 osoba iz jedne škole, onda je ona otključana i onda možete da otkrivate video-profile svih učenike te škole, i to je skroz kul. Ali jezivi deo tek dolazi: „Sve što postavite unutar aplikacije je uvek javno i svi mogu to da vide. Ne postoji način da se ograniči publika koja će gledati sve što radite. Ne možemo da potvrdimo da ljudi koji tvrde da idu u određenu školu to zaista i čine“, stoji u saopštenju Fejsbuka.

Kada postavljate svoje fotografije, lične podatke i ceo život pred oči celog sveta, nije baš gotivno to što ne možete da znate ko sve može da vidi vaš profil. Drugim rečima, bilo da je u pitanju osnovna škola ili gimnazija, ova aplikacija u osnovi dozvoljava tinejdžerima da se bukvalno uhode bez ičijeg znanja - što može biti kul, ali i opasno jer svako može da napravi lažni profil, ali i stvori probleme korisnicima ove aplikacije.

Video-platforme imaju ogroman potencijal, a kada se Fejsbuk ovoliko trudi da bude kul - to definitivno nije kul.

U slučaju da vam je Fejsbuk ipak draži, pogledajte u koje vreme ćete imati najviše lajkova.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.