Da li postoji grad u kome je kirija 1 evro? Da, u Nemačkoj

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

USLOVI - Fugeraj, u bavarskom gradu Augzburgu, jedno je od najstarijih svetskih kompleksa socijalnog stanovanja. Godišnja stanarina u tom gradu-naselju iznosi manje od jednog evra. Međutim, da biste se doselili u taj gradić, morate da ispunjavate posebne uslove.

Fugeraj je napravio Jakob Fuger, jedan od najbogatijih i najmoćnijih finansijera u istoriji, koji je svojim naslednicima ostavio više od sedam tona zlata. Imao je poslovne veze sa Vatikanom i Rimskim carstvom.

Nezadovoljan materijalnim dobrima, Jakob je želeo da uradi nešto za socijalno ugroženo stanovništvo.

Uz pomoć svog brata on je finansirao izgradnju Fugeraja sa početnim depozitom od 10.000 guldena (nekadašnja valuta), između 1514. i 1523. godine. Taj kompleks za siromašne ponudio im je usko povezanu religioznu zajednicu sa veoma jeftinim smeštajem.

Stanovnici su većinom bili zanatlije i nadničari, a od 1681. do 1694. godine Fugeraj je domom zvao i pradeda Volfanga Amadeusa Mocarta, poznatog austrijskog kompozitora.

Stanovnici plaćaju istu kiriju kao i 1520. godine, koja iznosi jedan tadašnji gulden, a današnjih 88 evrocenti.

Ako želite da vam Fugeraj bude dom, morate da budete katolik i da učestvujete u tri dnevne molitve, da imate preko 60 godina, živite najmanje dve godine u Augzburgu i da budete skromnog materijalnog stanja, ali bez dugova.

VIŠE

NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.