Radovan hoće da vrati novac državi a ona neće da ga uzme

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Jovićević

Radovan Milić (60) ušetao je u našu redakciju i, kao dao je to najnormalnija stvar na svetu, izgovorio: “Hoću da vratim novac državi, ali ona neće da ga uzme.”

RAZUM - Dogodilo se to u sredu oko 13 sati, pred brojnim svedocima. Milić je izgledao i više nego prisebno, nonšalantno čak. Nakon pomenute izjave, usledila je neprijatna tišina.

U Srbiji se država uglavnom proklinje - zbog neodgovornosti i korumpiranosti njenih službenika, zbog bahatosti njenih političkih predstavnika... Ali ovo je drugačiji slučaj.

Nakon tišine usledila su pitanja pa onda i objašnjenje.

- PIO fond isplaćivao je mom pokojnom tastu Slavoljubu Terentiću iz Prilužja na Kosovu i Metohiji novčani dodatak, takozvanu tuđu negu, zbog njegove bolesti. Isplate su počele 2001. godine i trajale su do njegove smrti 2010. godine - priča Milić, pokazujući izveštaj sa kontrolnog pregleda iz maja 2004. godine, u kom se konstatuje da Terentić ispunjava uslove iz člana 37 Zakona o PIO (radi se o povredi na radu).

Ipak, kako kaže ovaj oficir u penziji, pregled iz januara 2009. godine, obavljen u Kosovskoj Mitrovici, a kojim su testirane njegove psihičke sposobnosti, pokazuje da je Terentić zdrav čovek, odnosno da “ne boluje od neke trajne duševne bolesti, poremećenosti ni zaostalosti”.

- Žena koja je tada brinula o mom tastu nije, međutim, nikoga obavestila da on nema više prava na tuđu negu.

Idućih 14 meseci Fond PIO nastavio je da isplaćuje novac. Nakon tastove smrti, odmah sam odlučio da rešim ove probleme, odnosno da vratim 200.000 dinara državi. Ovo želim da uradim i zbog velikog poštovanja koje sam imao prema tastu, ali i zato što sebe smatram patriotom - kaže Milić.

Ipak, ovde priča dobija tipično “sistemski” obrt.

- Pisao sam fondu, Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministru Vulinu lično. Prvo pismo poslao sam 2. a drugo 18. avgusta. Pisaću im još jednom, a ako ni tada ne odgovore, sam ću naći broj žiro-računa i izvršiti uplatu - kaže Milić.

RADOVAN MILIĆ

Odlučio da vrati 200.000 dinara državi iz poštovanja prema pokojnom

tastu i iz patriotizma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.