Saveti psihologa: Kako da prvaka spremite za školu

Polazak u prvi razred je stres za decu, pa je psihička priprema od ključne važnosti za uspešan start

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

AKTUELNO Početak školske godine je velika promena u životu deteta, a mada je na nastavnicima da taj početni period deci što više olakšaju, roditelji imaju važnu ulogu u tome da njihov đak što zdravije uđe u ovu fazu. Školski psiholog Marina Bunčić objašnjava za “24 sata“da je decu najbitnije navići na kontinuirani rad.

- Presijom se ništa neće postići i roditelji toga moraju da budu svesni. Prvo polugodište dugo traje, nema raspusta i deca se vrlo lako zamore. Zato treba u startu ozbiljno prići školskim obavezama tako da se ne propusti početni period nastave. Ako propuste gradivo na početku, nastaće problemi - poručuje ona.

POČETAK - I za decu i za roditelje kraj raspusta i početak nove školske godine označava veliku promenu. Udžbenici i sveske nisu jedina briga koja ih očekuje pošto je najteže nositi se sa stresnim situacijama u početnom periodu.

- Stresa bi najpre trebalo da ih oslobode nastavnici. I oni posle dva meseca počinju da rade i treba da budu svesni da je deci još teže nego njima. Đaci na početku sigurno neće imati kontrolne i pismene zadatke. Prve nedelje se upoznaju - kaže za „24 sata” Marina Bunčić, psiholog u Osnovnoj školi „Milan Rakić” na Novom Beogradu.

Najbitnije za decu, ne samo na početku godine, jeste da se naviknu na kontinuirani rad.

- Bitno je da prate nastavu i instrukcije nastavnika u školi. Deca često nisu pažljiva na času pa onda to što su mogla da nauče na predavanju moraju da uče kod kuće sa privatnim nastavnicima. Treba da budu aktivna na času, da prate to što nastavnici rade - savetuje psiholog.

Roditelji imaju važnu ulogu, presijom neće ništa postići.

Za učenike koji su upisali prvu godinu u srednjoj školi, veoma je bitno koju su školu i upisali. Nekom će biti lakša od osnovne, a nekom će biti teža. Grupa ili odeljenje često je veoma motivišuće za dete.

- Bitno je i da imaju dobar odnos sa nastavnikom, da rade kontinuirano i da razumeju ono što nastavnik predaje na času. Pasivnost je najlošija stvar koju dete može da ima na početku godine jer je posle teško naučiti kako bi trebalo. To stvara i dupli teret deci jer posle škole moraju da uče i kući samostalno, sa roditeljima ili sa privatnim profesorom - objašnjava Marina Bunčić.

Sve je spremno za početak nove školske godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.