Septembar, mesec za kulturne spektakle

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Kalaba

Verne poklonike kulture obradovaće činjenica da centar javnog života u Beogradu ovog septembra neće biti klubovi i splavovi, već veliki umetnički događaji.

Fotka s Noći muzike kao da je probudila kulturnu javnost, a na septembarskom kalendaru ima nekoliko događaja koji će takođe pokazati da “spektakl” nije danas reč rezervisana samo za estradna dešavanja.

DNEVNIK MAŠINOVOĐE (14. SEPTEMBAR, SAVA CENTAR)

“Dnevnik mašinovođe” u režiji Miloša Radovića konačno stiže pred domaću publiku okićen nagradama žirija i publike velikih festivala. U pitanju je “tragičnohumorna melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima” - glavni junak je 60-godišnji mašinovođa koji drži neslavan rekord od 28 gaženja ljudi tokom karijere. Cena ulaznica za premijeru je 500 dinara.

FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA (1-3. SEPTEMBAR, PODGRAĐE PETROVARADINSKE TVRĐAVE U NS)

Festival uličnih svirača odavno je mnogo više od muzike - i u 16. izdanju umetnici različitih profila iz celog sveta pristižu kako bi pokazali da vrhunska savremena umetnost ne mora da se oslanja na zidove galerija i dvorana. Šarenilo programa obezbediće profesionalci i amateri svojim muzičkim nastupima, performansima, ambijentalnim predstavama, filmskim i video projekcijama, umetničkim instalacijama…

NEMANJA RADULOVIĆ I BEOGRADSKA FILHARMONIJA (2. I 3. SEPTEMBAR, KOLARAC)

Uoči velikog gostovanja Beogradske filharmonije i violiniste Nemanje Radulovića u Moskvi, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina, beogradska publika će prva imati priliku da čuje program otvaranja koncertne sezone čuvene Moskovske filharmonije. Repertoar započinje „Fantazijom na srpske teme“Nikolaja Rimskog Korsakova, a kruniše ga Simfonija br. 9 „Iz novog sveta“, Antonjina Dvoržaka. Violinski superstar Nemanja Radulović interpretiraće jedno od najpopularnijih dela pisanih za ovaj instrument Koncert za violinu i orkestar Arama Hačaturijana.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.