Kakav car! Jovan nagradu sa takmičenja poklonio deci

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - B. Janaćković

Umesto da 1.000 evra osvojenih na takmičenju iz ekonomije uloži u putovanja ili garderobu, student Jovan Milić (20) obradovao je siromašnu decu. Umanjio roditeljske muke uoči početka škole: Jovan sa malim Milivojevićima

HUMAN - Jovan, student druge godine Mašinskog fakulteta u Nišu, kupio je školski pribor i slatkiše za 19 đaka iz siromašnih porodica.

- Želeo sam da nagradu dam za razvoj obrazovanja, da tim mladim ljudima koji su u teškoj materijalnoj situaciji olakšam početak školske godine. Nekada su moji roditelji opremali tri đaka za školu pa iz prve ruke znam koliko je to teško, znajući koliko su skupe knjige, sveske, školski pribor - kaže Jovan.

On dodaje da ni sekundu nije razmišljao da nagradu zadrži.

- Puno mi je srce. Divan je osećaj kada možete nekome da pomognete - kaže on.

Njegov dolazak u porodicu Milivojević izazvao je neopisivu sreću petoro školaraca jer su nekoliko dana pred polazak u školu dobili sve što ime je potrebno.

Miodrag (14), koji polazi u osmi razred, i Milidar (11), koji će kreće u peti razred, dobili su rančeve jer nisu imali u čemu da nose knjige u školu. Miljana (12) i Milunka (9), koje polaze u šesti i treći razred, dobile su rančeve za patike za fiskulturu, a mali Momčilo (7), koji kreće u prvi razred notaton za muzičko vaspitanje.

Sva deca uz to su od Jovana dobila sveske, olovke, flomastere, lenjire, tempere i drugi pribor. I gomilu slatkiša. Doneo je Jovan i nešto hrane i kućne hemije da roditeljima Dragiši i Marijoli olakša barem jedan mesec.

- Sve nam se dopada, a najviše Jovanova humanost. Želimo mu od srca da osvoji još 101 nagradu. Nadamo se da ćemo jednog dana i mi biti u prilici da osvajamo nagrade i pomognemo na taj način nekoj deci - kaže Miljana.

Jovan se na licu mesta uverio da je pomoć stigla u prave ruke.

- Oduševila su me deca iz porodice Milivojević jer su fina, kulturna, lepo vaspitana pa bi mnoga deca iz imućnijih kuća mogla da im zavide. Bilo bi lepo kada bi im neko pomogao da kupe drva za ogrev - kaže Jovan.

Ta porodica živi od 20.300 dinara socijalne pomoći.

Jovan Milić je dobitnik nagrade "11. januar", najvišeg niškog gradskog priznanja, koje mu je pripalo 2013, kada je imao nepunih 18 godina, zbog izuzetnih rezultata na ranijim projektima i popularizacije grada. Ove godine dobio je i Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete Srbije.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.