Prljave tajne BG konobara: U kafiću pijte pića bez limuna

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Lj. Krstić

Sedim na piću sa dva drugara - jedan je konobar sa dugogodišnjim iskustvom, a drugi je barmen koji je promenio više kafića nego ja boja za kosu. Naručujem gazirani sok, a jedan od drugara konobaru koji nas uslužuje dobacuje: "Donesite joj bez leda i bez limuna".

KUHINJA - Pitam ga zašto, i sasvim slučajno otkrivam najprljavije tajne BG restorana i kafića.

- Svi led ubacuju direktno rukama, a skoro nikad ne operu ruke pre toga. A da ti ne pričam šta sve jedan barmen dotakne tokom radnog vremena... A limun, to ti je najpoznatija stvar na svetu - u kafićima se nikad ne pere, samo se isecka i nakon što obavi posao kod jednog gosta, premešta se u čašu kod drugog. J**i ga, 300 dinara kilo, nikome se ne isplati da se tek tako razbacuje - priča mi Marko (25), barmen. Radio je u dva kafića u Beogradu, u jednom klubu i na brodu.

Onaj stari mit o tome kako piće uvek treba da pijete direktno iz flaše, jer su čaše prljave Marko baca u vodu.

- Oko toga ne moraš da brineš, osim ako se ne nađeš u nekom baš lošem lokalu. Ja nikad ne naručujem točeno pivo jer još uvek ima mesta na kojima se ono što gosti ne popiju samo prespe novim gostima (ređe, ali dešava se) i ne jedem grickalice koje se nude uz piće jer se isto tako samo presipaju od jednog do drugog

gosta - zaključuje on.

Petar (30) je završio Ugostiteljsko-turističku školu, smer za konobara, i više od decenije je proveo po restoranima, kafanama i kafićima. - U kafani nikad ne naručujem čorbu i bilo šta što ima krompir-pire, osim ako nisam u restoranu za koji znam da radi dobro i provereno. U čorbu generalno ide škart, bukvalno se sve i svašta stavlja, od mesa koje je ostalo nekome na tanjiru, do povrća koje je previše staro da bi se služilo kao salata. Ovo posebno važi za potaže i krem čorbe. A pire-krompir ide iz tanjira u tanjir - priča on, naglašavajući da se to ne radi svugde, ali je uvek lutrija.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.