Pekari više neće moći da nas varaju na hlebu i pecivima

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Speltin hleb Ražani hleb Kukuruzni hleb S. Todorović

PRAVILNIK - Ovo su nova pravila koja su propisana novim pravilnikom koji je Ministarstvo poljoprivrede propisalo za pekarsku industriju. Međutim, bićemo sigurni kakav hleb jedemo i šta stvarno kupujemo tek za dve godine, jer će pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i testenine stupiti na snagu tek u januaru 2018. godine.

Do tada i dalje će se primenjivati pravilnik iz 1995. godine, čija su rešenje bila ne samo prevaziđena već često i prilično nedorečena. To je pekarima omogućavalo da praktično na legalan način profitiraju, propuštajući namerno da navedu tačne sastojke u vekni hleba.

Najvažnija izmena jeste ta što su sada jasnije određeni procenti koji moraju da budu ispoštovani kako bi pekar svoj hleb mogao da nazove ražanim, kukuruznim, heljdinim ili speltinim. To je i najviše zbunjivalo potrošače, jer nisu mogli da znaju šta zapravo kupuju. Sada je precizirano koji je to odnos sirovina u proizvodu da bi on mogao da se nazove, na primer, ražanim hlebom. Pa tako, ukoliko raženi hleb nema u sebi minimum 70 odsto tog brašna, ne može se smatrati takvim hlebom ili ukoliko heljdin hleb nema u sebi 30 odsto heljde ne može se tako nazvati.

Prema statistici za poslednjih devet godina, potrošnja hleba u Srbiji je pala za 17,97 kilograma po stanovniku, pa smo se po tome znatno približili evropskim standardima. Tako pokazuju podaci

Ražani hleb ubuduće će morati da ima 70 odsto ražanog brašna, burek 20 odsto nadeva, dok će peciva morati da imaju tačnu specifikaciju šta sadrže, što dosad nije bio slučaj.

iz analize o potrošnji stanovnika, prema kojima je 2006. godine za 365 dana svako od nas pojeo 101,5 kilograma, a devet godina kasnije samo 83,71 kilogram. Ta potrošnja je manja za čak 290 grama od onoga što godišnje pojede jedan Nemac ili Danac, dok je u istoj ravni sa Austrijancima.

Precizirano je koji je odnos sirovina u proizvodu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.