Nikolin put od Zvezde do slave

Otišao je iz Crvene zvezde za 1,25 miliona evra. Sada je njegov transfer postao najveći u istoriji srpskog fudbala. Ovde je bio šikaniran, u Italiji poštovan.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Nikolić

Nikola Maksimović iz Zvezde otišao za 1,25 miliona evra, a Torino ga sad prodao Napoliju za 29 miliona, što je najveći transfer jednog srpskog fudbalera

Kao 16-godišnjak je debitovao za užičku Slobodu, u kojoj je proveo četiri sezone pre nego što ga je Zvezda dovela. Ali nije se u njoj proslavio onako kako je maštao. U avgustu 2012. Zvezdu je samo minut, dva delilo od plasmana u Ligu Evrope. U revanš meču sa Bordoom, posle 0:0 u Beogradu, beogradski tim je u 90. minutu golom Mikića došao do 2:2, ali... U 91. minutu Nikola Maksimović je očajno reagovao pred svojim golom, „primoravši“golmana Bajkovića da napravi penal, kojim je Bordo prošao u nadmetanje po grupama.

Momak iz Bajine Bašte ostao je posle kiksa na „Marakani“, ali je plaćao previsoku cenu: često je bio izostavljan iz tima, skrajnut, iako je zbog svojih kvaliteta tokom te sezone četiri puta pozivan u reprezentaciju Srbije.

Klub je, zbog očajnog finansijskog stanja, rešio da na Maksimoviću hitno nešto zaradi kako bi sakupio novac da plati deo dugova i dobije evro-licencu za narednu sezonu. Zato je Apolonu sa Kipra, kojim su rukovodili ljudi Pinija Zahavi-

ja, ustupljeno 51 odsto prava na Maksimovića, pa je prva od dve rate, u iznosu od 400.000 evra, bila Zvezdina slamka spasa na putu ka novim evro-izazovima. Maksimović nije nikada zaigrao za Apolon, već je, kada mu je ugovor u potpunosti otkupljen, za ukupno 1,25 miliona evra, pravo iz Zvezde otišao u Torino. Tužan ne zato što je otišao samo sa osvojenim peharom Kupa, već zbog one tragične intervencije i svega što ga je potom snašlo u klubu.

- Ono posle meča sa Bordoom je bilo sve samo ne fudbal. Dešavale su se neke stvari koje nisu bile do mene, ništa tu nisam mogao da promenim i uradim - kaže mladi defanzivac.

U Torinu je zablistao nedugo po ustaljivanju u prvi tim. Odigrao je 23 meča u prvoj sezoni, čak 37 u drugoj. Usledili su pozivi velikana evropskog fudbala, ali se upravi Torina činilo da ponude od 19 miliona evra nisu pravi pokazatelj kvaliteta ovog defanzivca. I nisu. Sada će od njega zaraditi 29 miliona evra, koliko je Napoli bio voljan da izdvoji.

- Igrajući u Italiji, vratio sam samopouzdanje koje mi je bilo potrebno posle Zvezde, gde nisam uradio ono što sam sanjao ceo život: da ću osvojiti titulu i da ću biti duže vreme u njoj - ističe Maksimović, koji sada živi u jednom drugom, sjajnom snu.

U ZVEZDI SU GA OTPISALI ZBOG JEDNOG KIKSA...

... A SAD JE REKORDER

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.