Spektakl: "Nova religija" genijalnog Hersta u NS

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - Mm

UTICAJ - Izložba „Nova religija“Dejmijana Hersta biće otvorena večeras od 20 sati u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, rečeno je na konferenciji za medije u Gradskoj kući gde su se prisutnim novinarima obratili kustos „Nove religije“Pol Stolper, kao i predstavnici organizatora i institucija koje su podržale održavanje izložbe u Srbiji.

Zahvalivši se na prilici da bude kustos Herstove izložbe, Stolper, inače Herstov londonski galerista, podsetio je novinare da je reč o trećoj izložbi na Balkanu (prethodile su u Skoplju i Banjaluci) i izrazio nadu da će i u Novom Sadu, kao i svuda do sada publike biti onoliko koliko ovaj svetski događaj zaslužuje, a to je desetostruko više nego što je uobičajeno u galerijama.

Reč je o izložbi jednog od najuticajnijih, najinovativnijih i najuspešnijih svetskih umetnika, dobitnika prestižne Tarnerove nagrade čija dela će od 2. septembra do 14. oktobra prvi put biti predstavljena publici u Srbiji. Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka - od „Stvaranja sveta“do „Poslednjeg suda“. Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečjom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.