Jedina sačuvana relikvija Svetog Save stigla u BG

Žezlo je jedina sačuvana relikvija Svetog Save. Nalazi se u Mileševi, a trenutno ga možete pogledati u Istorijskom muzeju Srbije.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - P. Paunović

IZLOŽBA - Kako nam autor izložbe Andrej Vujnović kaže, duhovnoj veličini kakav je bio Sava, ne odgovara broj predmeta koji su iza njega ostali. Međutim, iako imamo samo jednu njegovu ličnu stvar, baština koju nam je ostavio je ogromna.

Žezlo kao centralno delo izložbe samo je početak priče o Svetom Savi, koji je u Srbiju doneo zakone, slikarstvo, crkvenu arhitekturu i ustostavio pravne propise koji se i danas koriste unutar Srpske pravoslavne crkve.

- Štap kakvog danas vidimo nastajao je vekovima. Gornji deo je najstariji i on je tako izgledao i za Savinog života. Ukrašen je poludragim kamenjem, a u njegov sredini je gorski kristal. Donji deo štapa je napravljen gotovo četiri veka od njegove smrti, a nekoliko godina nakon spaljivnja mošti. Na njemu se nalaze potpisi autora i godina kada je napravljen, a to je 1608. Takođe se nalaze i zapisi pesama koje su posvećene Savi kaže Vujnović.

Pravo je čudo da je i taj predmet sačuvan, s obzirom na to šta se dešavalo na ovim prostorima, ali kako autor navodi, očigledno je da je on oduvek čuvan u crkvenim riznicama, kao relikvija. Međutim, Sava nije uticao samo na donošenje samostalnosti srpske crkve, on se bavio svakim segmentom crkvenog života.

Kada je 1208. godine došao s Hilandara i smirio trvenja među braćom, s njima je oslikao zadužbinu svog oca, crkvu Studenicu. Smatra se da je on osmislio tematiku oslikavanja, a za posao je zadužio najbolje vizantijske slikare. Pored uređenja crkava, uredio je i život u njima.

Žezlo je (u današnjem obliku) nastajalo vekovima: Andrej Vujnović WWW.24SATA.RS VIŠE NA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.