Kredit za udžbenike? Lepo zvuči, ali - dobro razmislite

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - St

BANKE - Pred polazak dece u školu, neke od banaka dosetile su se da ponude građanima namenske kredite za kupovinu udžbenika i školskog pribora.

Ako razmišljate o opciji kupovine udžbenika na kredit, dobro se raspitajte koji je za vas najpovoljniji, jer ovaj namenski može da bude skuplji od keš kredita.

Na primer, ako uzimate namenski kredit za kupovinu opreme i knjiga za školarce u iznosu od 15.000 dinara, sa rokom otplate od šest meseci, efektivna kamata biće vam 18,56 odsto, što je mnogo skuplje od keš kredita. Međutim, ako uzmete isti ovaj kredit sa maksimalnim rokom otplate od godinu dana i maksimalnim iznosom od 100.000 dinara, u tom slučaju efektivna kamata iznosi 9,59, a to može biti i manja kamata u odnosu na keš kredite. Zato je potrebno pogledati i ostale uslove za dobijanje keš kredita i uporediti ih, jer može da se desi da oni budu povoljniji od namenskog. Prosečne kamate na keš kredite sada su od šest do devet odsto godišnje. Pojedine manje banke ovakve pozajmice nude čak i po nultoj kamati, uz mesečni trošak održavanja računa od svega 300 dinara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.