„Mali zeleni” autobus već postao miljenik Beograđana

- Da li ste vi na struju? O, divno - u dahu je konstatovala putnica elektrobusa koji je u subotu premijerno startovao na novoj liniji EKO1 od Belvila do Vuka. Na struju je i vozi bez kapi goriva. Bešuman, udoban i lepo rashlađen. Lagano savladava put, dok

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Beljan

STRUJA - A onda, na okretnici, dolazi vreme za novo punjenje. Sve to nekako deluje nestvarno i magično. Ili makar kao u nekoj virtuelnoj realnosti. Zato i izaziva oduševljenje putnika koji ga poput nekog čuda posmatraju na stanicama.

- Vidi što je lep - dopirao je kroz otvorena vrata komentar jedne gospođe.

Ali ne usuđuju se svi da uđu jer ne poznaju trasu. Za snalažljive tu je displej, a unutra i kompletan spisak stajališta za svaki smer.

- Super je, kao trola. Video sam da ide do Vukovog spomenika i ušao. Pošto ide kroz tunel, jasno mi je koja je trasa, nema tu mnogo mogućnosti - kazao nam je jedan putnik.

Ljudi kao da se malo plaše da nešto ne pogreše pa okolišaju, raspituju se o trasi, broju linije... A onda sledi ono: “Znam, znam, ide na struju”.

Zasad, čini se, sve ide po planu. Za oko 30 minuta vožnje od Novog Beograda do Vukovog spomenika ostane oko 40 odsto energije. Zatim sledi punjenje koje traje nešto duže od deset minuta i vožnja natrag, kada ostane oko 55 odsto. Dakle, manja potrošnja je od Vukovog spomenika do Novog Beograda. U tom smeru vozi se nizbrdo, pa energija ne samo da se štedi, već se i proizvodi.

Muke s tehnologijom slikovito je opisao putnik koji je vozaču ispričao anegdotu iz sedamdesetih godina, kad je policajac rekao ljudima da poguraju tramvaj ne bi li se pokrenuo, iako je zapravo nestalo struje.

- Da ne bude tako i sa ovim, je l’ može da se isprazni? - našalio se u razgovoru sa vozačem.

Trasa linije je Vukov spomenik naselje Belvil, a polasci su na svaki 21 minut.

Na liniji EKO 1 saobraća četiri elektroautobusa od Belvila do Vukovog spomenika

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.