Da li će roditelji lepiti kečeve nastavnicima?

Koliko su zaista roditelji kompetentni da ocenjuju rad nastavnika? I da li bi ideja novog ministra prosvete Mladena Šarčevića mogla da se pretvoriti u vrstu presije ili ucene roditelja prema nastavnicima.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. R. Petrović, S. Todorović

FRONT - Ministar Šarčević svakako je uzburkao javnost svojim predlogom i podelio roditelje i školu.

Roditelji često misle da im dete nije pravično ocenjeno, jer nemaju realan stav kada su u pitanju njihova deca. Moguće je i da roditelji budu u pravu, ali je mnogo verovatnije da bi uvođenje roditeljskog ocenjivanja nastavnika samo dodatno podstaklo korupciju i pad nastavničkog autoriteta.

I prosvetni radnici ovu ideju prihvataju vrlo rezervisano. Oni, naime, ističu da je neka vrsta nadzora nad radom nastavnika dobrodošla, ali istovremeno ističu da je potrebno utvrditi jasna pravila i kriterijume po kojima bi se to radilo.

Sam ministar je objasnio da roditelji neće biti “dodatni inspektori”.

- Niko nikome nije neprijatelj, nikome neće roditelj biti dodatni inspektor, ali ćemo videti šta ko od nas treba da procenjuje i šta nam je zajednički cilj. Imprerativ je da su deca u

centru pažnje - poručio je ministar Šarčević.

Zlatko Grušanović, direktor beogradske OŠ “Vuk Karadžić”, slaže se da bi bilo dobro da se nastavnici nekako ocenjuju, kako bi se odvojili dobri i loši predavači.

- Realno, nisu ni svi nastavnici isti. Ima dobrih i loših. Roditelji mogu da budu jedan od segmenata u tom procesu ocenjivanja, ali ključni faktor bi, prema mom mišljenju, trebalo da budu rezultati rada nastavnika - ocenjuje Grušanović.

Nadzor nad nastavnicima bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude kontinuiran, jer se samo tako može doći do relevantnih rezultata.

- Mnogi roditelji se u školi pojave tek pred kraj godine, kada se zaključuju ocene. Tada pokušavaju sve i svašta ne bi li popravili ocenu detetu - dodaje on.

Ni Milan Jevtić, nastavnik istorije u Politehničkoj školi u Kragujevcu i potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, ne odbacuje unapred ovu ideju, ali ističe da prosvetari nemaju dovoljno informacija u vezi sa time šta je ministar želeo da kaže. On napominje da su prosvetni radnici najocenjivaniji, jer to radi čak 11 inspekcija i raznoraznih tela.

- Zavisi koji bi bili parametri za ocenjivanje nastavnika. Većina roditelja, naime, nije kompetentna da ocenjuje, na primer, pedagoški rad i pitanje je šta oni žele, da li da im dete dobije dobru ocenu ili da nešto nauči. Mislim da isto koliko roditelji ne bi voleli da ih nastavnici ocenjuju o tome kakvi su roditelji, da ni mi ne bi voleli da nas roditelji ocenjuju - kaže Jevtić.

Baš zbog toga, kako kaže, postoji opasnost da roditelj negativnom ocenom “kazni” nastavnika koji je njegovom detetu dao lošu ocenu, iako je to, recimo, sasvim zasluženo. On dodaje i da bi, u svako slučaju, ova ideja, pre nego što se realizuje, morala da bude zakonski regulisana.

ZORAN MILIVOJEVIĆ

MLADEN ŠARČEVIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.