Priča o radio-amaterima, herojima koje ne slavimo

Srećko Morić iz Beograda je jedan od najboljih radio-amatera u svetu, ali za njega sigurno niste čuli

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - P. Paunović

Poplave, bombardovanja, zemljotresi i ostale nepogode su trenuci u kojima radio-amateri postaju pravi profesionalci. Njihove veze opstaju kada sve ostale pucaju. O tome kako su pomogli rušenje “nevidljivog” u bombardovanju ‘99, ali i o avanturi osvajanja pustog ostrva govorio nam je Srećko Morić (67) iz Beograda, najbolji radio-amater u Srbiji i jedan od najboljih u svetu.

“Kad god su apokaliptične situacije, kad se prekidaju telefonske veze, internet, a medijima je teško da izveštavaju, mi smo tad najjači”, počinje on svoju priču za “24 sata”.

Poplave, bombardovanja, zemljotresi i ostale nepogode su trenuci u kojima radio-amateri postaju profesionalci. Njihove veze opstaju i kada sve ostale pucaju.

RADIO - O tome kako su radio-amateri pomogli rušenje “nevidljivog” aviona 1999, kako je osvajao pusta ostrva i oborio rekorde u broju uspostavljenih veza za “24 sata” govori Srećko Morić (67), najbolji radio-amater u Srbiji i jedan od najboljih u svetu.

Morić je za radio-amaterstvo počeo da se zanima u šestom razredu osnovne škole i tada su ga uputili u klub radio-amatera. Ubrzo postaje njihov član, a godinama kasnije postaje predsednik nekoliko klubova, a potom i saveza. Uspostavio je na hiljade veza, o čemu svedoče i QSL kartice koje su mu poslale kolege s kojima je uspostavio vezu. Bio je na brojnim takmičenjima, a onda je krenuo u ekspedicije koje predstavljaju sam vrh radio-amaterstva.

- Moja najvažnija ekspedicija je bila 2002. godine na ostrvu Bejker jer niko u istoriji radio-amaterstva nije bio na tom ostrvu u Tihom okeanu. Godinu dana smo se pripremali za to, a nama trojici iz Srbije su se priključile kolege iz Amerike, Rusije, Makedonije, Slovenije i Litvanije. Nas dvanaestorica smo sedam dana i noći putovali brodom do tog ostrva. Iskrcali smo se 27. aprila i narednih devet dana

održavali vezu. Kada smo se uključili, počela je prava ludnica jer je većina radio-amatera želela da uspostavi vezu s nama. Tako smo oborili rekord jer smo uspostavili 95.127 veza - priseća se Morić.

Put je bio naporan, a sa broda su malim čamcem morali na ostrvo da prevoze burad s naftom, šatore i tehniku. Sve to je imalo jedan cilj, uspostaviti vezu na mestu na kome radio-stanica nikada nije bila. Međutim, ovo nije samo hobi, i to je Morić sa svojim kolegama pokazao tri godine pre puta na Bejker. Tokom NATO agresije srpska vojska je slušala njihovu komunikaciju i tako uspela da obori nekoliko letelica.

- Štos je bio u tome da smo mi jedni drugima dojavljivali šta se dešava, a to je slušala naša glavna stanica u Beogradu i ponavljala kako bi svi čuli, jer je imala jaku vezu. Tu vezu su prisluškivali naša vojska i policija, koje tada nisu mogle da emituju signal jer bi ih agresor otkrio i bombardovao. Mi radio-amateri smo bili rasuti po čitavoj zemlji i nije bilo isplativo, ali ni moguće, da oni gađaju sve naše stanice, kojih je bilo na hiljade - priča Morić.

Kako kaže to je bio pravi elektronski rat u etru koji je naša strana dobila. Poslednja situaciju u kojoj su radio-amateri pokazali snagu svoje komunikacije bile su poplave u maju 2014. godine.

- Kad god su neke apokaliptične situacije, kada se prekidaju telefonske veze, internet, staje pošta, medijima je teško da izveštavaju, mi smo tad najjači. U stanju smo da uz pomoć štapa i kanapa uspostavimo jake i stabilne veze između dva radio-amatera i tako komuniciramo i rešimo problem - objašnjava Morić.

U Srbiji trenutno postoji oko 5.000 aktivnih radio-amatera, a njihov ukupni broj je duplo veći. Oni se okupljaju na takmičenjima, imaju prijatelje širom sveta, a kada je potrebno, postaju desna ruku zadužena za komunikaciju u kriznim situacija.

Ekspedicija na ostrvu

Bejker

SREĆKO MORIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.