Ruski arhitekta koji je gradio BG dobija ulicu

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - I. Nedić

Nakon sednice Skupštine grada u četvrtak, Beograd će dobiti pet novih naziva ulica i jedan plato. Ipak, uvažene ličnosti čija će imena krasiti zgrade na Vračaru, Novom Beogradu, Zemunu i Čukarici manje su poznate široj javnosti.

ČAST - Osim poznatog srpskog književnika i astrofizičara sa bogatom političkom i novinarskom karijerom Brane Crnčevića, po kojem će biti nazvana jedna od vračarskih ulica, imena ostale četvorice odabranih ličnosti nepoznata su većini Beograđana.

Jedan od njih je ruski arhitekta Nikolaj Krasnov. Ovaj Rus nalazi se među najznačajnijim arhitektama u istoriji grada. Projektovao je zgradu Vlade Srbije, koja i dan-danas važi za jednu od lepših objekata presronice, kao i Brankov most. Radio je na projektima zgrade Arhiva Srbije, Doma Narodne skupštine, obnovi crkve

Ružice na Kalemegdanu, enterijeru Starog dvora...

Kako je najavljeno, Novi Beograd i Zemun dobiće ulicu po prof. dr Žoržu Mateu, francuskom onkologu, zbog njegovog angažmana u srpskoj medicini i ljubavi prema srpskom narodu. Zapravo, ovaj lekar i naučnik izvršio je prvu transplantaciju koštane srži u Srbiji, spasivši tako srpske fizičare nakon incidenta sa ozračivenjem u Institutu Vinča. Kad je Srbija bila pod sankcijama, profesor Mate dolazio je da bi lečio obolele od raka u KBC “Bežanijska kosa”. Tako Institut za onkologiju nosi njegovo ime.

Novi Beograd će od četvrtka dobiti i ulicu po avijatičaru Tadiji Sondermajeru, čije je ime malo poznato Beograđanima. Inače, nemačko-poljskog

porekla, ali rođen u Beogradu, za Sondermajera se pročulo u svetu kad je 1927. dvosednim avionom preleteo potez Pariz - Bombaj - Beograd, prešavši 14.800 kilometara. Time se srpski avijatičar svrstao u prve osobe koje su izvele transkontinentalni let, spojivši dva do tada nespojiva sveta - Evropu i Aziju. Nakon rata, prestao je da se bavi letenjem, ali se kao inženjer zalagao za izgradnju Novog Beograda. Dobio je brojna odlikovanja u Prvom svetskom ratu, među kojima je i Legija časti.

Beograd dobija i novi plato - prostor između restorana „Venecija” i Starog šlepa u Zemunu, nakon sednice Skupštine grada dobiće ime “Bogojavljanski plato”.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.