Tužna istina koja se krije iza popularnosti naših pevača

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Lj. Krstić

Veliki broj pregleda na Jutjubu gotovo da garantuje popularnost i dobru zaradu - ali ne može svaka pesma da privuče klikove realnih ljudi. Zato se pevači u Srbiji, ali i čitavom svetu sve češće odlučuju za kupovinu pregleda, lajkova i komentara. Nije jeftino, ali se i te kako isplati.

CENA - Da li ste se nekad zapitali kako je moguće da pesma nekog našeg pevača ima duplo više pregleda od neke svetske zvezde? Primera radi, pesma “Moje zlato” Milice Todorović ima neverovatnih 80 miliona pregleda, dok Selin Dion, Erik Klepton ili Sting nikad nisu stigli do tih brojki. Budući da čitav naš region ima 16,7 miliona korisnika interneta (dok, primera radi, samo SAD ima 320 miliona) nelogičnost postaje još veća.

Na ovaj primer je pažnju skrenuo Ivan Dabetić, naš poznati komjuniti menadžer i stručnjak sa socijal medija marketing, objasnivši da nije reč verovatno o pukoj slučajnosti već o sve popularnijoj taktici za dizanje popularnosti - kupovini Jutjub pregleda, pretplatnika i komentara.

- U pitanju je poznata taktika, kojoj se ne okreću samo naše regionalne zvezde, već i brojni svetski muzičari. Naime, ako imate dobar broj pregleda na Jutjbu na nekoj pesmi, veća je verovatnoća da ćete dobiti bolje pare za nastup. Jeste tužno, ali je istinito da niko ne gleda kvalitet same muzike, već je bitnije koliko ima klikova i kakav je spot - kaže Dabetić za “24 sata”.

Budući da i sam sarađuje sa jednom agencijom koja se bavi kupovinom lažnih pregleda, pretplatnika, lajkova, čak i komentara na bilo kom jeziku bivše Jugoslavije, i te kako je upućen u realno stanje stvari. A ono glasi - slava u Srbiji ima jasno definisanu cenu.

- Za 35 evra možete da dobijete 1.000 pregleda na Jutjubu. Milion pregleda košta 1.000 evra, a postoje i paketi koji uključuju i komentare i pretplatnike. Tako za 1.500 evra u paketu ide milion pregleda, 100 pretplatnika i određeni broj lajkova i komentara - otkriva on.

Pitate se kako ti klikovi mogu pevaču ili pevačici da donesu zaradu? Vrlo jednostavno i efikasno. Vlasnici klubova, što u Srbiji što u dijaspori, i te kako gledaju koliko je neka pesma popularna na Jutjubu pa će pre dati dobar novac pevačici koja ima pesmu sa 80 miliona slušanja, nego onoj koja ima 10.000. Ako ste, navodi Dabetić, uložili 10.000 evra u pesmu, spot, preglede i pojavljivanje u medijima, od nastupa u narednih šest meseci taj novac može da se vrati. Za one koji nastupaju u dijaspori, gde su i honorari i bakšiš daleko veći, novac može i da se udvostruči ili utrostruči.

RECEPT ZA SLAVU POGLEDAJTE NA WWW.24SATA.RS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.