Kvir pogled na svet u KC Grad

Izložba “Zastave” biće otvorena u okviru Kvir salona 12. septembra u KC Grad. Ovo je treća godina kako se tokom Nedelje ponosa organizuje postavka, koja predstavlja kvir kulturu.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - P. Paunović

Izložbom “Zastave” u Beogradu će 12. septembra biti otvoren treći po redu Kvir salon, koji se organizuje tokom Nedelje ponosa.

IDENTITET - Prethodne dve godine su izložbe priređivali kustosi s ovih prostora, dok će za predstojeću postavku, pored domaćih, biti angažovane i inostrane kustoskinje. Kako kaže Bojana Ljubišić iz KC Grad, za University of Craft Action Thought iz Kelna su se odlučili zbog toga što su s njima želeli već dugo da sarađuju.

- Kvir salon je bio idealna prilika, zato što su one poznate po slobodnoj umetnosti i kvir temama. Takođe su u februaru pokrenule projekat "Flags" (Zastave), koje na zanimljiv način predstavljaju kvir pogled na svet, stoga smo mi odlučili da to bude i naziv izložbe - objašnjava Ljubišić.

Za razliku od ranijih postavki, koje su imali različite umetničke tehnike u obradi teme, ova će po formi biti jednolična. U velikoj galeriji KC Grad biće izložene zastave, kojima su inostrani i domaći umetnici prikazivali odnose svojih indentiteta.

- Bavljenje identitetom uvek je bilo otvoreno pitanje LGBT zajednice kroz njenu istoriju. Kroz realizaciju ove postavke preispitaće se odnos individualnog prema nacionalnom identitetu, kroz dizajn zastave, kojom će umetnici taj odnos izražavati. Cilj je da se sklopi celina od korpusa zastava koje će predstavljati razlike između indentiteta ljudi koji žive na istom fizičkom prostoru ili simboličnu viziju indentiteta nekog apstraktnog prostora u koji veruju - kaže kustoskinja Ljudmila

Stratimirović, koja je birala domaće umetnike za izložbu.

S obzirom na to da su inostrane kustoskinje i članice electro clash benda "Chicks on Speed", one će na otvaranju izvesti i kratki umetnički performans, a celovečernji nastup će imati 16. septembra.

Pošto je otvaranje izložbe početkom radne nedelje, u KC Grad vas očekuje i tradicionalni Delikatesni ponedeljak. U ovom prostoru će biti organizovane i debate, a u obližnjem klubu Ben Akiba će biti otvorena izložba biti fotografija “Antiquus”, autora Nikole Đukića. Ulaz je slobodan, a velika galerija će biti otvorena do kraja Nedelje ponosa 17. septembra svakog dana od 14 do 20 sati.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.