Najveći zemunski mit: Gardoš kula se ne zove tako!

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

Ponos Zemuna i simbol tog dela grada postoji tačno 120 godina, ali ni mnogi Zemunci ne znaju da tu građevinu duže od veka nazivaju pogrešno

Gardoš kula jedan je od najprepoznatljivijih zemunskih simbola, samo što - to nije ispravan naziv. Još od 1896. kada je kula sagrađena zove se potpuno drugačije. Taj podatak ne znaju ni mnogi Zemunci.

IME - Najčešća zabluda Zemunaca u vezi je sa imenom kule na vrhu Gardoša. Iako ta monumentalna građevina ima ime i zna se šta je, Zemunci je, gotovo od reda, zovu Kula Sibinjanin Janka. Novinari, uz to netačno ime, koriste i naziv Gardoška kula. A ta kula, koju su podigli Mađari 1896. godine u okviru proslave hiljadugodišnjeg boravka u Panoniji i državnosti zvanično se zove Milenijumska kula - odmah je na početku razgovora za „24 sata” - objasnio Branko Najhold, hroničar Zemuna.

Ovu kulu visoku 36 metara mnogi vezuju za događaje iz srednjeg veka i velikog borca protiv Osmanlija - Sibinjanin Janka, pa je po njegovom imenu i zovu.

- Sibinjanin Janko, što je posrbljeno ime mađarskog plemića Janoša Hunjadija, boravio je u Zemunu 1456. i odatle rukovodio odbranom Beograda opsednutog turskim snagama Mehmeda II Osvajača. Priča o njegovom borav-

ku u Zemunu bila je od davnina poznata Zemuncima, pa su oni i ostatke srednjovekovnog utvrđenja pravilno zvali Hunjadi Burg. Ostaci tog utvrđenja delimično su sačuvani, a u njegovom središtu Mađari su podigli Milenijumsku kulu. Loši đaci pobrkali su dva događaja i novo zdanje u centru srednjovekovnog utvrđenja nazvali su imenom Sibinjanin Janka - kaže Najhold.

Kula u Zemunu jedna je od sedam spomenika, potpuno različite arhitekture, kojim je Kraljevina Ugarska želela da istakne svoju hiljadugodišnju državnost (u razdoblju od 896. do 1896). Osim zemunskog, dva spomenika posvećena ovoj godišnjici izgrađena su u Mađarskoj (u gradovima Opustaser i Panonhalm), dva u današnjoj Slovačkoj (Nitra i Devin), jedan u Ukrajini (kod Muhatčeva) i jedan u Rumuniji (kod Baroševa).

Kulu visoku 36 metara mnogi pogrešno vezuju za velikog borca protiv Osmanlija - Sibinjanin

Janka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.