Ovacije u Moskvi za BG filharmoniju

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

Dupke puna dvorana “Čajkovski” gromoglasnim aplauzom je pozdravila nastup beogradskog orkestra i violiniste Nemanje Radulovića, kojim je otvorena sezona klasične muzike.

Sedma noć istraživača u Srbiji biće održana 30. septembra u 12 gradova pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“. Ulaz na sve događaje biće besplatan.

NAUKA - Cilj manifestacije je da, pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet nabolje. Noć istraživača u Srbiji održaće se u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici.

- Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, jesu oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iz tog razloga pokušavamo da u svakoj Noći istraživača pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života - kaže dr Tanja Adnađević, koordinatorka Noći istraživača.

Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče (i pobeđuju) spremna je posebna zabava u kojoj će najhrabriji

dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Beograđani će od 17 do 22 sata moći da saznaju više o seobama naroda, migraciji i prstenovanju ptica, o stranom poreklu reči koje svakodnevno koristimo i uticaju drugih naroda na naš jezik, o etnomuzikologiji, starim instrumentima i pesmama, a sve to sa akcentom na metodologiju koja se koristi u tim oblastima istraživanja.

Od evolucionih biologa sledi priča kroz igrice, kviz i različite programe simulacije da bi se posetioci upoznali s evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz „EU ćošak” svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć EU ispuniti naučne snove.

- Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina jeste da “štreberi” konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju

trend. Cilj nam je da kroz zaista kul naučnike i demonstracije prisutne naučimo nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom - poručuje prof. dr Tijana Prodanović s novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Evropska noć istraživača biće održana u više od 250 gradova.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.