Evo šta znače misteriozne plave oznake na zgradama

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Lj. Krstić

Na pojedinim zgradama u Beogradu direktno ispod naziva ulice i broja same zgrade nalaze se plave oznake za koje gotovo niko ne zna šta znače. Danas na njih retko ko obraća pažnju, ali su pre nekoliko decenija bile i te kako bitne.

HIDRANT - Jednu od takvih oznaka uočili smo na zgradi Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Dobračinoj ulici, drugu na broju 74 u Cara Dušana, a odmah zatim i na broju 70 iste ulice. Prolaznici pa čak i stanari tih zgrada ili nikad nisu primetili znakove ili nemaju ideju šta bi mogli da predstavljaju.

- Verovatno nešto vezano za Masone - bio je jedan od komentara koji smo dobili kroz razgovor sa sugrađanima, dok su drugi ipak bili skloniji da poveruju da se radi o nekim starim znakovima, koji su postavljeni, a onda i zaboravljeni.

Iz Službe za katastar nepokretnosti Stari grad, u čijoj je nadležnosti utvrđivanje kućnog broja i adresnog registra, takođe su bili zbunjeni plavim trouglovima i

VIŠE NA WWW.24SATA.RS

uputili nas da se obratimo direktno Opštini - gde takođe nisu znali šta bi to moglo da predstavlja. Misteriju plavih oznaka rešili smo tek iz trećeg pokušaja - obrativši se JKP Beogradski vodovod i kanalizacije (BVK).

- Navedene oznake pripadaju nama i postavljane su u probnom projektu obeležavanja ulične vodovodne armature - objasnili su za “24 sata” iz BVK.

Dakle, ipak nije u pitanju neki misteriozni način komuniciranja tajnih organizacija, već oznake koje su se krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina postavljale sa idejom da bude jasno obeleženo gde se nalazi vodeni hidrant. I upravo to znače slova i brojevi koje možete videti na slikama.

- Ćirilično slovo h je oznaka za hidrant, a broji koji se nalazi ispod označava broj hidranta u našoj tehničkoj dokumentaciji objašnjavaju iz BVK.

Ostali brojevi označavaju tačnu poziciju hidranta u odnosu na samu oznaku, u metrima. Tako sada znamo da se hidrant pod brojem 505 nalazi 16 metara levo od oznake na Institutu za meteorologiju i tri mestra pravo od samog znaka.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.