Rat protiv švercera: Kontrolori će pisati prekršajne kazne!

Kontrolori Busplusa ubuduće će moći sami da štampaju prekršajne naloge i na licu mesta kažnjavaju putnike bez prisustva komunalnih policajaca

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Beljan

PREVOZ - Ta novina predviđena je izmenom Odluke o javnom linijskom prevozu putnika, koja se juče našla na dnevnom redu Skupštine grada.

- Elektronski prekršajni nalog je u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu, odnosi se na sve prekršaje, a ne samo na GSP. Izmene koje danas usvajamo su deo Izmena zakona o prekršajima. Više od 50 odsto putnika ne plaća prevoz, a ovo preduzeće ima gubitak mesečno i 200 miliona dinara - objasni je gradski menadžer Goran Vesić.

Do sada je kontrolor šverceru mogao samo da proda takozvanu posebnu kartu po ceni od 2.000 dinara ili da uzme podatke o putniku i prosledi ih Komunalnoj policiji. Ubuduće će njihovi aparati odmah štampati prekršajne naloge. Sve je osmišljeno tako da su kontrolori samo posrednici tog procesa, odnosno kuriri koji ekspresno komunalnom policajcu šalju vaše podatke putem aparata, a onda komunalci iz fotelje u svojim kancelarijama pišu kaznu koja se vraća kontroloru i štampa na licu mesta.

U obrazloženju te izmene navodi

se da će time biti smanjeni troškovi izdavanja prekršajnih naloga kojih na mesečnom nivou ima između 12.000 i 15.000.

- Izmenom se omogućava da licu u vozilu bude uručen prekršajni nalog koji izdaje Komunalna policija tako što se podaci elektronski

šalju u bazu Komunalne policije i odmah nakon toga kontrolor na kontrolorskom uređaju štampa prekršajni nalog i uručuje ga licu. Od takvog uručenja očekuje se povećanje prihoda budžeta grada Beograda pošto će svakom putniku koji je u vozilu zatečen bez karte biti uručen prekršajni nalog - navodi se u obrazloženju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.