Po bebi-opremu idu preko grane

Vest o ukidanju povraćaja PDV na opremu za bebe bacila je u očaj roditelje slabijeg socijalnog statusa, a najava da će povećati roditeljski dodatak nije neka uteha.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - A. Janković

Ista kolica za bebu u Hrvatskoj koštaju 400 evra, u Rumuniji 380, dok su kod nas čak 600. Zato se mnogim roditeljima više isplati da opremu za mališane pre potraže kod suseda.

POREĐENJE - Osim što smo najskuplji u regionu, sada još ukidamo povraćaj novca, u neverici komentarišu roditelji. Neki od njih spas su već pronašli u državama u regionu gde je kupovina opreme za bebe mnogo jeftinija. Ne samo da su cene niže, već će vam vratiti i celokupan PDV - u Mađarskoj 27 odsto već na granici, a u Rumuniji 24 odsto kad opet dođete u radnju u kojoj ste pazarili.

- Ista kolica za bebu u Hrvatskoj koštaju 400 evra, u Rumuniji 380, dok su kod nas čak 600 - kaže Beograđanka Andrijana Babić koja je bebiopremu kupila u Temišvaru.

Sudeći po sumi, čak i da je potpuno ista cena proizvoda ovde i u Rumuniji, budućim roditeljima se više isplati da plate gorivo iz Beograda do Temišvara.

- Bebi-opremu koju kupim u Rumuniji plaćam 24 odsto manje objašnjava Andrijana, dodajući da su bili čak spremni i da plate carinu u Srbiji za kolica jer bi je opet sve

* CENE U TABELAMA SU BEZ POVRAĆAJA PDV. ** ISTI MODEL ISTOG PROIZVOĐAČA

koštalo manje.

Naša druga sagovornica na kupovinu u Mađarskoj se odlučila nakon preporuke prijatelja.

- Nažalost, već smo dobar deo stvari, poput kolica, auto-sedišta, bebi-alarma nabavili u Srbiji, i tek nakon kupovine u Mađarskoj shvatili smo koliko smo mogli da uštedimo - navodi Nevena.

Tako je auto-sedište u Srbiji oko 37.000 dinara, dok apsolutno isto (čak i boja) tamo košta malo ispod 80.000 forinti, što je u dinarima oko 32.000!

- Uz povrat poreza od 27 odsto izašlo bi nas malo više od 23.000, što nije zanemarljiva razlika. Bebi-alarm koji smo ovde platili više od 20.000 dinara, tamo košta 16.000 dinara, na koje dobijate povrat poreza. Kolica koja smo uzeli tamo su skuplja nekoliko hiljada dinara, ali posle povrata poreza i tu smo u plusu. Dakle, na samo ova tri proizvoda uštedeli bismo skoro 250 evra - zaključuje ova mama.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.