Čim kažete aaa, zubar zna...

Kad vidite šta sve zubar može da sazna o vama čim vam pogleda u usta, neće vam biti svejedno. Čim kažete aaa, stomatolog već zna da...

24 Sata (Serbia) - - ZDRAV ŽIVOT - U. Jelić

Koristili ste konac za čišćenje zuba pre dolaska - i to je jedini put

Žao nam je, ali ne možete da prevarite zubara da pomisli da redovno čistite zube koncem. Desni ljudi koji koriste konac samo pre posete zubaru krvare ili izgledaju oštećeno, dok su zdrave desni zategnute i ružičaste boje. A zubar može da vidi i „posekotine“koje je konac napravio jer se pacijent isuviše trudio da ostavi dobar utisak.

Trudni ste

Skoro 40 odsto devojaka će razviti upalu desni tokom trudnoće.

Nju izaziva povećan nivo progesterona, a kod pojedinih devojaka će se razviti crvenu izraslinu na desnima, koja se naziva trudničkim tumorom koji je uglavnom bezopasan i koji nestaje nakon završetka trudnoće.

Grickate nokte

Zubar prilično lako i bez gledanja vaših noktiju može da prepozna ovu lošu naviku. Znakovi uključuju poderotine i pucanje zuba, kao i znake njihovog trošenja usled pritiska koji se javlja prilikom grickanja noktiju. Štetu na njima ne uzrokuje sam nokat, već kontakt između gornjih i donjih zuba.

U detinjstvu ste sisali prst

Osobe koje su sisale palac nakon sedme godine mogu da imaju znatne promene u ugrizu ili poziciji zuba. Na svu sreću, ovi problemi mogu biti ispravljeni.

Možda imate poremećaj u ishrani

Mnogi pacijenti mogu biti iznenađeni činjenicom da je zubar prva osoba koja će ih pitati da li imaju poremećaj u ishrani, ali bulimija se manifestuje na veoma specifičan način kada su zubi u pitanju. Oštećenja na zubima dešavaju se samo na prednjim zubima, i to s unutrašnje strane koju dodirujemo vrhom jezika.

Fale vam vitamini

Manjak vitamina i minerala u organizmu može da dovede do brojnih oralnih problema poput sindroma gorećeg jezika, sporijeg zarastanja rata i desni koje lako krvare.

Imate dijabetes

U većini slučajeva, disbalans u nivou šećera dovešće do nagle promene zdravlja desni koje će biti nadute, krvariti i osetljiviji.

Imate problem s alkoholom

Osobe koje zloupotrebaljvaju alkohol imaju velikih problema sa karijesom jer alkohol isušuje usta. A tu je naravno i miris koji dolazi iz njihovih usta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.