Hrvatska iz sasvim drugačijeg ugla

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljubičić

Postoje gradovi koji vam se pomalo umiljavaju svojom toplom ekstravagancijom, ljupkošću i maštom - takva je živahna, originalna, otvorena Rijeka, ukotvljena na obali Jadrana.

Ima gradova koji vas zasene svojim svetlima i veličinom, u kojima se i ljudi koji u njima žive pomalo osećaju kao turisti jer nekako nikad ne stignu da ih upoznaju do kraja, ali svako voli poneki detalj kao sa razglednice – Monparnas i Notr Dam ili Luvr u Parizu, toranj i Anđeo mira, umetnička scena u Berlinu, Rim sa ulicama nalik hodnicima muzeja i raskoši Vatikana... Postoje, međutim, gradovi koji vam se pomalo umiljavaju svojom toplom ekstravagancijom, ljupkošću i beskompromisnom maštom – takva je živahna, originalna, otvorena Rijeka, ukotvljena na obali Jadrana. Do rastanka će vas mučiti dilema jesu li vam više prirasli za srce more i ulice ili ljudi. Evo zašto.

NA RASTANKU OSTAĆE VAM DILEMA DA LI SU VAM ZA SRCE VIŠE PRIRASLI MORE I ULICE ILI LJUDI

1

Čim stignete, nećete odoleti šetnji prepletenim uličicama od kamena, tražeći sunce među zelenim i plavim škurama i krovovima...

2

...neke su ulice dosta tesne, moraćete da uvučete stomak da biste se prošunjali...

3

...ili da se spustite na plažu, a tamo ćete sunce definitivno pronaći. Valja napomenuti i to da, odakle god da krenete, do mora ćete doći lako - naša riječka ekipa dala nam je vrlo jednostavno uputstvo: „Samo ideš dolje, dolje, dolje... i pred morem si“.

4

Nikako nemojte žuriti i nestrpljivo hrliti na Korzo - promaći će vam čitav svet kojim pulsiraju zidovi, haustori i pasaži grada...

5

... jer strit art je najbolji način da upoznate maštovitu i kreativnu Rijeku. Raznežiće vas i nasmejati jednim potezom šarmantni mangup s Jadrana.

6

Sasvim izvesno ćete upoznati neke sjajne ljude - nemojte se iznenaditi ako ih slučajno sretnete već narednog dana i zaređaćete od kafe do piva. I ne brinite, i kafići će vam pomalo recitovati poeziju i udvarati vam se.

7

Dosad ste se već verovatno nepovratno zaljubili u ovaj osunčani grad koji teče, koji od ranog jutra žamori i šumi kao more. Ne brinite, mnogi su pali na Rijeku i pre vas.

STRIT ART JE NAJBOLJI NAČIN DA UPOZNATE MAŠTOVITU I KREATIVNU

RIJEKU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.