Kadeti iz Angole i BiH u stroju sa najmlađim oficirima Srbije

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - M. Brkić

Ispred Doma Narodne skupštine 158 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i 29 iz druge klase Medicinskog fakulteta VMA promovisano je u oficirske činove. U stroju na defileu bio je i Aureo Ramos Bernardo iz Angole sa još osam zemljaka.

PONOS - Trenutno je na Vojnoj akademiji ukupno 12 državljana Angole na razmeni studenata, kao i sedmoro iz Bosne i Hercegovine. Aureo je dobio čin potporučnika i kao diplomac Vojne akademije vraća se u svoju zemlju. Vojna akademija učestvuje u međunarodnoj saradnji razmene studenata, pa je tako i ranijih godina bilo studenata iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja kažu iz Ministarstva odbrane. Centar Beograda bio je pun ponosnih roditelja, baka i deka, devojaka,

kolega i prijatelja najmlađih oficira Vojske Srbije. Stojeći mirno u stroju, u paradnim uniformama, najbolji su dočekali nagrade - oficirsku sablju, paradne bodeže i pištolje sa posvetom. Sablje je uručio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rekao da je veliki odziv mladih koji se prijavljuju za vojsku pokazatelj poverenja, poštovanja i ugleda koje Vojska Srbije ima kod građana.

Svečani defile upotpunili su i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, što je ostavilo veliki utisak na sve prisutne. Usledilo je pevanje himne, a zatim su tradicionalno šapke poletele uvis. Nisu ni pale na zemlju, a ka mladim oficirima su nestrpljivo pohrlili svi prisutni.

Zanimljivo je da više od 60 odsto kadeta međusobno stupa u brak, a mladi oficiri Nataša i Nikola Miljković su jedni od njih.

- Upoznali smo se na Vojnoj akademiji, ja sam iz Valjeva, a on iz Trstenika, cela rodbina nam je došla. Osećaj je neverovatan, prelet Miga je nešto što je vredelo videti - priča Nataša pod naletom osećanja.

NATAŠA I NIKOLA

MILJKOVIĆ

Aureo Ramos Bernardo iz Angole u stroju sa kolegama iz Srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.