U trci za Oskara: Film o nevinim ubicama

Film Miloša Radovića "Dnevnik mašinovođe", srpski kandidat za Oskara, beogradska publika premijerno će moći da pogleda 14. septembra u 20.30 u Sava centru.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - D. Dostanić

Film Miloša Radovića “Dnevnik mašinovođe” srpski je kandidat za Oskara, a beogradska publika će premijerno moći da ga pogleda 14. septembra u 20.30 u Sava centru.

PREMIJERA - “Dnevnik mašinovođe” je komedija-melodrama o nevinim ubicama i njihovim životima - prati 60-godišnjeg mašinovođu Iliju (Lazar Ristovski), koji drži neslavan rekord od 28 gaženja tokom karijere, i njegovog 19-godišnjeg usvojenog sina Simu (Petar Korać), koji se priprema da nastavi porodičnu tradiciju...

Scenarista i reditelj Radović, kome je ovo četvrti film sa Lazarom Ristovskim, kaže da su Lazar i on morali da snime ovo ostvarenje zbog toga što su oni deca iz železničarskih porodica.

- Moj deda Uglješa je bio mašinovođa, a Lazarev otac je bio železničar, tako da smo mi sebe smatrali emocionalno kompetentnim i nadležnim da snimimo jedan film. Imali smo i obavezu prema tome, tako da smo pre pet-šest godina počeli da razmišljamo o tome i da smišljamo način kako toj temi prići. Tema je teška i nezgodna. Taj njihov posao je nepoznat ljudima i ima jednu tragičnu notu, tako da smo dugo razmišljali kako da priđemo toj temi, da je ne učinimo suvišne crnom i da ne napravimo suviše crni film. Opet, mašinovođe su sklone da o tom svom životu prilaze sa puno humora, pa smo smatrali da bi humor bio nužan u filmu, a opet smo se plašili da ne odemo u komediju. I dok smo pronašli taj pravi ton kojim ćemo ispričati priču, trebalo nam je neko vreme pojašnjava Radović i dodaje:

- Za mene je to film o ljubavi, pre svega o ljubavi jednog ostarelog mašinovođe i njegovog usvojenog sina. Želeo sam i trudio sam se da film bude nežan, topao, dirljiv, ali na kraju i smešan o smrti i kako je preživeti.

U glumačkoj ekipi su i Nina Janković, Danica Ristovski, Mirjana Karanović...

- Ja sam potpuno fascinirana otkrićem kakav je život mašinovođa. Nikada nisam pretpostavljala koliko je njihov posao težak. I ti ljudi ne viču na sav glas kakvi su njihovi životi. Jako mi je drago što učestvujem u ovom projektu koji će približiti nama laicima koliko je taj posao užasno emotivan i fizički težak - kaže Mira Karanović.

Petar Korać i Lazar Ristovski tumače glavne uloge

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.