Ekskurzije postale pusti san

Propali tenderi, neusklađenost propisa, ali pre svega materijalni status, razlozi su zbog kojih sve manje osnovaca i srednjoškolaca putuje na izlete, a posebno na ekskurzije.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - M. Rašićllll

PUTOVANJE - Većina beogradskih đaka i dalje ne zna da li ih u ovoj školskoj godini očekuju rekreativne nastave. Ukoliko bude dovoljno zainteresovanih, osnovci bi tradicionalno posetili Tršić, Sremske Karlovce, Taru, dok bi stariji učenici obilazili Grčku, Italiju i Španiju.

U OŠ „Jovan Cvijić“napravljena je trogodišnja pauza sa ekskurzijama, a još je neizvesno da li će đaci putovati ove godine.

- Kako škola broji samo 257 učenika, teže se formiraju neophodne grupe. Plan je da ove godine učenici putuju na proleće, učenici od prvog do četvrtog razreda sedam dana u Aranđelovac, dok bi za sve bio organizovan izlet u Tršić - kaže direktorka Valentina Panđaitan.

Procedura je u toku i u OŠ "Petar Petrović Njegoš".

- Za učenike prva četiri razreda u planu je rekreativna nastava na Tari u aprilu, u maju bi osmaci išli na tri dana u istočnu Srbiju, dok će učenici od petog do sedmog razreda na izlete u junu - kaže Vesna Baračkov.

Neizvesnost vlada i u srednjim školama. Direktor Prve ekonomske škole Milibor Saković kaže da je uzrok dvogodišnje pauze u putovanjima neusklađenost propisa, kao i da se još ne zna da li će đaci ići na ekskurziju u aprilu, kao što je predviđeno planom i programom.

Nada Trifković, direktorka Medicinske škole “Beograd“ističe da ni u ovoj školi nije bilo ekskurzija već dve godine, a da je sada odobrena javna nabavka za putovanje učenika 3. i 4. razreda.

- Savet roditelja je doneo odluku da učenici 1. i 2. razreda neće putovati, dok će, ako bude dovoljno zainteresovanih, trećaci ići u Grčku, a četvrtaci u Italiju - kaže direktorka Nada Trifković.

Jednodnevni izleti koštaju između 2.000 i 5.000 dinara, za dvodnevnu ekskurziju u Srbiji potrebno je izdvojiti oko 10.000, a za trodnevno putovanje i više od 20.000 dinara.

- Takva putovanja predstavljaju veliki izadatak za roditeljski džep, ali ako većina dece ide, ne želim da moje bude izuzetak - kaže mama jednog osnovca.

Jednodnevni izleti koštaju između 2.000 i 5.000 dinara

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.