Muja na radost dece dočekao 80. rođendan u BG zoo-vrtu

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

NAJSTARIJI - Muja, najstariji aligator na svetu, proslavio je juče 80. rođendan! U stvari, toliko je prošlo od kada je došao u Beogradski zoo-vrt, mada se u spisima iz tog vremena spominju i 1936. i 1937. Dilemu, ipak, otklanja veterinar Beo zoo-vrta Jožef Ezveđ.

- Muja je u Zoo-vrt pristigao pre 80 godina, a tada je već bio odrasla jedinka, znači da je imao sigurno dve-tri godine. Preciznih informacija nemamo, osim po nekoj našoj proceni kaže veterinar Jožef Ezveđ.

Otkako je 2007. uginuo aligator Čabulitis u Zoološkom vrtu u Rigi (Letonija), u svojoj 75. godini, beogradski Muja postao je i zvanični rekorder u dužini života te vrste.

- Obično u zatočeništvu aligatori žive do 50 godina. I žive duže od onih koji su slobodni. Ipak, Muja je probio sve rekor- de - tvrdi Ezveđ. U februaru 2012. Muji je tim veterinara i ortopeda iz Kliničkog centra Srbije sačuvao život, nakon što mu je dijagnostikovana gasna gangrena desnog stopala. Ipak, on je i dalje živ i, kako kaže veterinar Jožef Ezveđ, u odličnom je stanju. ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.