Vučić: 150.000 mladih niti radi, niti se negde školuje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dualno obrazovanje najvažnija tema za budućnost Srbije i dodao da je sa Svetskom bankom dogovoreno da se broj programa za dualno obrazovanje sa 14 podigne na 70.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

OBRAZOVANJE - Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja, rasta BDP, životnog standarda, evropskih integracija, odnosno za sva najvažnija pitanja u kojima moramo da damo najbolje rezultate - rekao je Vučić na stručnom skupu “Mladi i nezaposlenost - kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede”.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.

- Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo - rekao je premijer i ukazao da moramo da promenimo naše navike i shvatimo da dok učimo moramo da počnemo i da radimo, ali i da oni koji rade moraju celog života da uče.

On je naveo da 92 odsto učenika nastavlja školovanje u sistemu srednjog obrazovanja, dok je, kad je reč o visokom obrazovanju, "deo diploma stečen ne uvek na legalan način, a ni kvalitet tako stečenog obrazovanja nije odgovarajući".

- U Srbiji 62 odsto nezaposlenih mladih ljudi nema nikakvo radno iskustvo, a 150.000 u dobi između 16 i 24 godine niti se školuje, niti negde radi - izjavio je Vučić.

Premijer je zamolio i medije da razumeju da je za Srbiju i njenu budućnost oblast dualnog obrazovanja najvažnija tema i da se time treba baviti svakog dana kako bi se ljudima objasnilo zašto je važno da počnemo da radimo kao veoma mladi, i da se školujemo i učimo i kada smo stari.

Govoreći o situaciji u Srbiji, premijer je rekao da je povećana stopa zaposlenosti mladih.

- Ona danas iznosi oko 19,7 odsto, a prošle godine je u istom kvartalu to bilo oko 16 odsto - rekao je Vučić.

Tanjug

"Dualno obrazovanje je neophodno zbog zapošljavanja"

ALEKSANDAR VUČIĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.