Otac prvog srpskog superheroja: Srba je jači od Hrvatka

Saša Ristić Kriger je tvorac prvog srpskog heroja - Srboljuba, za čiji lik je inspiraciju našao u Hrvatku, superheroju iz susedne nam države

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - M. Ljuna

SNAGA - Srboljub je snažan, ćelav, po potrebi ima i brkove, a poslat je da brani naš narod od raznoraznih agresora.

- Čim sam video superheroja Hrvatka, moja je dužnost bila da odgovorim na tu agresivnu politiku Zagreba i regrutujem Srboljuba. Jer, ko bi ovaj napaćeni narod mogao da odbrani od nadolazeće pretnje. Želeo sam da poručim da ovaj narod ima čime da se brani štiteći time svoj suverenitet, živote i imovinu svih njenih građana – rekao nam je Saša kroz šaljivi ton.

Ipak, našem sagovorniku Hrvatko je zaista bio inspiracija za rad na prvom srpskom superheroju.

- Smatrao sam da bi bilo dosadno da postoji Hrvatko, a da ne postoji Srboljub – objasnio je on.

Srboljub je trenutno u fazi koncipiranja i svakodnevno se dorađuje.

- Npr. prvi Srba je bio u trobojci i obrijan, a posle ljubaznog fidbeka iz Čikaga, preko noći mu je porasla brada - kaže Saša.

Priča o poreklu imena branioca svih Srba veoma je interesantna.

- Na početku sam postavio mnogo verzija imena sa prefiksom Srb: Srboljub, Srbomir, Srba... Nekako mi ime sa “mir” na kraju nije išlo uz njega, pa je na velikom glasanju pobedu odneo naziv Srboljub - Srba. Mislim da je pristojnije - napominje Saša.

Srboljub kao karakter je trenutno u slobodnoj formi...

- Zapravo, nemam još konkretnu ideju za šta bih mogao da ga iskoristim. Kao 3D model može da bude iskorišćen u skoro svim medijima. Samim tim imam dosta vremena da do kraja koncipiram njegov karakter. Kako se priča razvija, mogu da kažem da će rezultat biti mnogo bolji od sadašnjeg - dodaje ovaj konceptualni umetnik.

Akciona figura njegovog superheroja još je daleko od realizacije pošto Srba prvo mora negde i da se pojavi.

- Srboljuba bih sigurno iskoristio najbolje moguće, a posle njega ko zna koji sve karakter možemo da očekujemo. Što se tiče igračaka i akcionih figura, to dolazi kao eksploatacija vizuelnog proizvoda nakon uspešnog animiranog filma, serije, stripa ili video-igre. Ili ne pravimo prvo barbiku Lepe Brene, pa onda idemo u Brčko da je otkrijemo nego obrnuto - slikovito je objasnio.

Ristić je uradio dosta likova i karaktera za potrebe raznih video-igara, filmova i reklama. Otkrio nam je i da u Srbiji postoji klijentela koja bi kupovala akcione figure, ali njihova fabrikacija, odnosno proizvodnja dosta košta, a para za te svrhe - nema.

"Prvi Srba je bio u našoj trobojci i obrijan, a onda mu je preko noći porasla brada"

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.