Zorica vs. bakterije: Brucoškinji nagrada za najbolji naučni rad

Zorica Sofilj (20), studentkinja Biološkog fakulteta, dobila je nagradu za najbolji studentski naučnoistraživački rad Beogradskog univerziteta iako tek završava prvu godinu studija.

24 Sata (Serbia) - - ET / EKONOMIJA - P. Vujanac

BIOLOGIJA - Studentkinja molekularne biologije i fiziologije, inače Novosađanka, kojoj je nagrada uručena juče, na Dan Univerziteta, priča da je ljubav prema nauci otkrila tokom srednjoškolskih dana u Istraživačkoj stanici Petnica, gde je prošle godine sprovela nagrađeni istraživački rad.

- Istraživala sam da li timol, fenol izolovan iz majčine dušice, može da inhibira kretanje bakterija, što je bitno za određivanje mehanizma antibakterijskog dejstva tog molekula. Rezultati su pokazali da se timol iz majčine dušice, kada se ubaci u ćelijsku membranu bakterije, može povezati s padom pokretljivosti bakterija. Motiv za istraživanje je suočavanje nauke sa sve češćom pojavom bakterija koje su otporne na dostupne antibiotike. Zato se naučnici u svetu sve više okreću

istraživanju produkata biljaka kaže Zorica.

Kaže da nije sve išlo uvek glatko, ali su kapaciteti petničkih laboratorija i mentorstvo Alekseja Drina, koji je danas na doktorskim studijama u Beču, pogurali Zoricu da realizuje istraživački poduhvat. Ona je ponovila istoriju jer je i njen mentor dobio istu nagradu pre pet godina, takođe kao student Biološkog fakulteta i tadašnji brucoš.

- U Petnicu morate da se zaljubite! To je mesto gde prestaju predrasude, gde ne postoji glupo pitanje, gde stekneš prijatelje za ceo život, gde odrastaš i sazrevaš, to je mesto susretanja svestranih ljudi koji te motivišu na svakom koraku. Nisam mislila da ću biti naučnik kad porastem, ali Aleksej mi je pružio veliku pomoć i podršku - kaže Zorica.

Zorica Sofilj studira molekularnu biologiju

i fiziologiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.