Fakulteti odraše studente taksama

Prijave ispita, naknadne prijave, uverenja, poništavanje ispita... samo su neke od taksa koje fakulteti naplaćuju studentima, a mogu koštati i do 22.000 dinara godišnje.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Ekipa “24 sata”

Prijave ispita, naknadne prijave, uverenja... samo su neke od taksa koje fakulteti naplaćuju studentima, a mogu koštati i do 22.000 dinara godišnje.

SKUPO - Studenti se žale na enormno visoke takse koje im nameću fakulteti. Tako godišnje na Univerzitetu u Beogradu moraju da daju u proseku i do 200 evra kada se saberu sve takse, ne računajući školarinu, knjige i druge troškove...

Prve dve prijave ispita se ne naplaćuju po preporuci Ministarstva prosvete, ali sve ostale su paprene, čak i do 1.000 dinara po ispitu.

- Cena od 1.000 dinara za treću prijavu je previsoka, posebno za nas koji smo na samofinansiranju. Ipak, i to je bolje nego ranije, kada su se prve dve prijave plaćale 600 dinara, a treća 1.100 - kaže Milena Atanacković.

Ako se ispiti ne prijave na vreme, na regularnu cenu se dodaje 1.000 dinara, a na Pravnom fakultetu čak 2.000.

- Studiranje na Filološkom fakultetu je, recimo, jeftinije u odnosu na druge fakultete. Ipak, ako odustanemo od polaganja, imamo pravo da poništimo ispit samo jednom, i to se plaća 1.500 dinara, a to se retko gde naplaćuje - kaže Marija Jevremović.

Minimalan trošak za takse, prijave i overe u Novom Sadu je oko 8.000 dinara za godinu dana. Na skoro svim fakultetima samo za upis godine je potrebno oko 5.000 dinara. Overe semestra su 1.000 do 2.300, a prijave ispita od 176 do 500 dinara.

Studentski pokret Novi Sad je pokrenuo peticiju kojom zahteva od fakulteta da prestanu s dodatnom naplatom redovnih usluga.

- Zahtevamo ukidanje naplate upisa u narednu školsku godinu, overe semestra, prijave ispita... Do sada smo prikupili oko 2.000 potpisa

- kaže Vesna Vojvodić iz Studentskog pokreta.

Ni studenti u Nišu nisu pošteđeni nameta. Tako studenti medicine za propuštenu nedelju nastave plaćaju 1.500 dinara, a studenti Filozofskog fakulteta koji bi da overe semestar bez potpisa profesora svaki potpis plaćaju 4.000 dinara.

Studentski pokret Novi Sad pokrenuo je peticiju za ukidanje dodatne naplate redovnih usluga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.