Oktobarski salon u „ljubavnom zanosu”

Tema 56. Oktobarskog salona je “Ljubavni zanos”, a od 23. septembra do 6. novembra na nju će odgovoriti radovi 67 savremenih umetnika iz 26 zemalja po izboru umetničkog direktora, britanskog kustosa Dejvida Eliota.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - A. Kalaba

EMOCIJA - Prema koncepciji Dejvida Eliota, 56. Oktobarski salon posvećen je ulozi emocije u savremenoj umetnosti i načinima na koje se ona može dočarati, a da to ne bude banalnost ili kič.

U tome se oslanja na prvi Jesenji salon održan 1903. u Parizu, koji je udario kontru vladajućem umetničkom sloju tog vremena, predstavivši umetnike koji nisu imali, gde da prikazuju svoje radove, a među njima su bili Pjer Bonar, Anri Matis, Pol Gogen...

- Na ovom 56. Oktobarskom salonu svojevrsnom “dalekom rođaku” pomenute inicijative, želeo bih da napravim omaž toj slavnoj prošlosti - prikazivanjem radova brojnih umetnika koji još nemaju pristup međunarodnim platformama, i to rame uz rame s delima renomiranih umetnika. Izložba će, takođe, prikazati šta prolazno zadovoljstvo i njegova suprotnost znače u umetnosti danas - objasnio je Eliot.

Kako je naveo, uprkos nazivu izložbe, ne treba očekivati da će biti “meke pornografije” - naziv je preuzet iz pesme “Ljubavni zanos” koju je 1784. komponovao Žan-Pol Egid Martini, prema poemi Žan-Pjer Klarisa de Florijana, jedne od žrtava terora Francuske revolucije.

- Stihovi da “ljubavni zanos traje tek trenutak, a ljubavni jadi traju čitav život”, dočaravaju patetičan paradoks svakodnevice, koji je prisutan i danas - ističe Eliot.

Svečano otvaranje 56. Oktobarskog salona 23. septembra biće u znaku performansa - na platou ispred KCB-a za 18 sati najavljen je performans “Sekira” (Hatchet) Nezaket Ekidži iz Turske, dok će u Muzeju grada Beograda nemačka umetnica Marijana Han izvesti u 20 sati “Kandıd”, a Dejan Marković iz Srbije “Nikada neću prestati da volim te”.

Umetnica Ivana Ivković, takođe iz Srbije, predstaviće na otvaranju ambijentalnu instalaciju “Linije, Redovi, Kolone (Spavaonica)”.

Oktobarski salon nije održan 2015. godine jer je Skupština grada Beograda u završnici 55. izdanja odlučila da ga transformiše u manifestaciju koja će biti organizovana bijenalno.

Spisak svih učesnika salona pogledajte na www.24sata.rs SAŠA PIRGOVA-BIBLIMLEN

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.