Stameno bogatstvo

Srbija je puna predivnih građevina iz davnih vremena, koje su nekad služile za odbranu, sa snažnim bedemima i velikim kulama - a danas predstavljaju atrakciju za turiste s ogromnim kulturno-istorijskim nasleđem.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - Lj. Krstić

GOLUBAČKA TVRĐAVA

Ušuškana u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, nalazi se po mnogima najlepša tvrđava u Srbiji. Na samoj vodi, na mestu na kom se reka sužava a počinje Đerdapska klisura, vekovima zubu vremena odoleva grandiozni Golubački grad. Sastoji se od ukupno 10 kula i dve kapije, koje su istrulile iznutra i zarasle u rastinje. Projekat revitalizacije započet je 2012.

NIŠKA TVRĐAVA

Simbol grada Niša ima kontinuitet od oko dva milenijuma postojanja, o čemu svedoče brojne arheološke iskopine. Jedno je od najstarijih i najočuvanijih turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Poznata je po četiri velike kapije - Stambol, Beogradska, Vidinska i Velika kapija. Danas Niška tvrđava je spomenik kulture od velikog značaja.

PIROTSKA TVRĐAVA

Utvrđenje kraj Nišave, na teritoriji današnjeg Pirota, podignuto je tokom vladavine kneza Lazara na ovom tlu, a danas je većim delom očuvano. Veruje se da je pirotski grad podigao vojvoda Momčilo s južnih Rodopskih planina, zbog čega se utvrđenje naziva još i Momčilov grad.

SMEDEREVSKA TVRĐAVA

Smederevska tvrđava je građena s velikim trudom i u nameri da zameni izgubljeni Beograd - nakon što je on 1427. godine, nakon smrti despota Stefana, bio vraćen Mađarima. Smederevska tvrđava je građena po uzoru na Carigrad i carigradske bedeme i predstavlja poslednje veliko ostvarenje srpske vojne arhitekture.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.