Pravila ponašanja propisana bontonom koja stalno kršite

Ako vas je neko pozvao na piće, nepristojno je da se prepirete oko toga ko će da plati račun - onaj koji je zvao treba da plati. Međutim, većina ljudi ne zna za to pravilo, pa se kod nas i dalje činom čiste pristojnosti smatra petominutno glasno svađanje

24 Sata (Serbia) - - STIL -

STIL - Ovo je samo jedno od brojnih pravila bontona koja svakodnevno kršimo. Lj. Krstić

MUŠKARAC NOSI ŽENI TORBU

Momci, možda vama deluje kao potez pravog džentlmena da dragoj uzmete torbicu i nosite je dok šetate Kalemegdanom, ali istina je da to baš i nije najbolja opcija. Pravilo nalaže da dami uvek treba da pomognete kad nosi nešto teško, bilo da su to kese iz prodavnice ili putna torba, posebno ako vam ona to zatraži. Ali ako uzmete njenu torbicu koja teži pola kilograma i stavite je preko ramena, to deluje pomalo omalovažavajuće (pokušajte ove dve reči da izgovorite brzo tri puta zaredom) prema njoj. S druge strane, zaista izgledate smešno sa ženskom torbom.

POPRAVLJATE ŠMINKU GDE STIGNETE

Skinuo vam se karmin, pa nasred restorana vadite ogledalce i ruž da ga popravite? Velika greška, kažu bonton pravila. Naime, prava dama će frizuru popraviti gde god da se nalazi, ali će za “puderisanje nosa” ipak otići do toaleta. Neke stvari se ne rade baš pred svima. A kad smo već kod restorana - da li znate kako se pravilno ostavlja pribor nakon jela? Mi smo prvi koji će se složiti da je turski sed najudobnija poza za sedenje - zapravo dešava nam se i na poslu da se zanesemo pa sednemo tako! Ali to ne znači da je pristojno. Naime, većina žena vodi računa o sedenju kad su u suknji, ali čim navuku pantalone ili farmerke, sede raširenih nogu. A pravila kažu da će prava dama sedeti spojenih nogu i u damskom položaju uvek, bez obzira na to da li je u trenerci ili fensi haljini.

STALNO NOSITE KESE SA SOBOM

Kese za šoping služe, baš kao što im i ime kaže, za šoping. Kese za pijacu, takođe prlično jasno, služe za pijacu. Dok ne izmisle kese za posao, školu ili faks, zaista ne bi trebalo da ih nosite umesto torbe. Ukoliko sa sobom često nosite puno stvari, jednostavno nabavite veću torbu ili kupite torbu koja će vam služiti samo za nošenje tih dodatnih stvari. Oprema za teretanu, ručak, piće, voće, druge cipele - šta god da nosite sa sobom, možete da stavite u tu torbu, a lične stvari, poput novčanika, telefona i ključeva, nosite u ženskoj torbici. Izgleda lepše, a i ekološki je. Samo zato što je neko mlađi od vas ili piobližno vaših godina, ne znači da ne treba da mu persirate. Persiranje nije rezervisano samo za starije, već za sve ljude sa kojima nismo bliski i kojima želimo da pokažemo poštovanje. Naravno, ukoliko se s nekim upoznajete prijateljski, nema potrebe da mu persirate - ali ako upoznajete budućeg poslovnog partnera ili kolegu koji je mlađi od vas, trebalo bi da ga oslovljavate sa “vi” dok ne uspostavite bližu vezu.

ULAZITE U SOBU BEZ KUCANJA

Greška koju prave i roditelji i deca. Kad god želite da uđete kod nekoga u sobu, a vrata su zatvorena, trebalo bi da pokucate i sačekate znak odobrenja. Svako ima pravo na lični prostor i privatnost, bez obzira na to da li vam je otac, majka, dete i brat.

A kome nikada ne treba da ustajete u autobusu, pogledajte na www.24sata.rs

SEDITE RASKREČENO U FARMERKAMA

OBRAĆATE SE TINEJDŽERU SA “TI”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.