Stambeni krediti sve traženiji

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

DOM - Stambeni krediti ubuduće bi mogli da budu još povoljniji, jer je bankama u interesu da odobre što više ovih pozajmica.

Da je do izvesnog pomaka došlo, svedoči i podatak da je u prvih sedam meseci ove godine odobreno gotovo 1.000 pozajmica više nego lane. Na to su svakako uticale relativno niske kamatne stope, koje se u srpskim bankama kreću već od 3,60 odsto.

- Kada određuju kamate, banke se rukovode faktorima kao što su referentna kamatna stopa NBS, euribor i kalkulacija rizika. Referentna kamatna stopa je snižena na četiri odsto. Euribor je stabilan i na istorijskom minimumu. Niko, međutim, ne može da predvidi koliko će to da traje. Treće, ne verujem da će faktor rizika da raste. Čini mi se čak da ima prostora i za njegovo snižavanje, jer su banke prilično stabilne - ocenjuje Zoran Grubišić, prodekan Beogradske bankarske akademije.

Bankama je, kako kaže, u interesu

da se uspostavi trend rasta broja odobrenih stambenih kredita, odnosno da i u narednim godinama bude davano sve više pozajmica za kupovinu stanova. Zbog toga bi se moglo očekivati da one kreiraju još povoljnije uslove za odobravanje kredita.

Veći broj stambenih kredita nije, međutim, uticao na rast prometa nekretnina preko agencija, niti na cene stanova koje su, kako kažu u agencijama za promet nekretnina, na istom nivou već godinu i po dana. Jedan od razloga je i taj što se krediti uglavnom odobravaju za novogradnju, koju građani kupuju direktno od investitora. A broj novoizgrađenih stanova je, prema svim procenama, nedovoljan da bi pokrio tražnju. Godišnje se, inače, prema poslednjim podacima u Beogradu izgradi između 5.000 i 7.000 stanova, a proda se oko 10.000 stambenih jedinica.

Godišnje se u Beogradu proda oko 10.000 stambenih

jedinica

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.