Kako dobri studenti zarađuju na kvarno

Ilegalnom prodajom znanja u Srbiji mesečno može da se zaradi i prosečna plata

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - Lj. Krstić

Studenti koji redovno uče i dobro poznaju gradivo mogu mesečno da zarade i po nekoliko desetina hiljada dinara na kvarnjaka, radeći seminarske radove, pišući skripta, pa čak i izlazeći na kolokvijume i ispite umesto kampanjaca. Cena izrade seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova određuje se u zavisnosti od dužine, kvaliteta i kompleksnosti teme, pa su tako najjeftiniji seminarski radovi, a ubedljivo najskuplji su, očekivano - doktorski.

Studenti koji redovno uče i dobro poznaju gradivo mogu mesečno da zarade i po nekoliko desetina hiljada dinara na kvarnjaka - radeći seminarske radove, pišući skripta, pa čak i izlazeći na kolokvijume i ispite umesto kampanjaca.

RADOVI - Izrada seminarskih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova uobičajena je praksa na većini fakulteta, samo se razlikuje cena u odnosu na dužinu, kvalitet i kompleksnost teme. Tako su seminarski radovi najjeftiniji, i kreću se oko 2.500 dinara, dok su doktorski mnogo skuplji - nekoliko hiljada evra.

- Diplomski mogu da se nabave za desetak hiljada dinara, mada cene dosta variraju u zavisnosti od kvaliteta. Ljudi koji se bave izradom seminarskih radova su uglavnom na završnim godinama fakulteta i, koliko ja znam, ne rade ništa ilegalno - kaže N. P. (24), student Prirodno-matematičkog fakulteta, koji priznaje da je jednom kupio seminarski rad, ali da nije bio zadovoljan kvalitetom pa ga je sam doradio.

Studenti često novac zarađuju i pišući radove za srednjoškolce, pa tako za završni rad iz geografije treba da izdvojite svega 1.500 dinara, a rad stiže na i-mejl adresu u roku od nekoliko dana. Postoje čitavi sajtovi posvećeni prodaji radova.

Pisanje dobrih skripata još jedan je od unosnih, ali prilično zahtevnih biznisa. Dobra skripta kreću se od 1.000 dinara naviše.

Ipak, najbolja ali i najrizičnija

zarada leži u izlaženju na ispite u ime nekog drugog studenta. To je bio čest primer na DIF-u, gde su studenti Medicinskog fakulteta polagali anatomiju za 200 evra. Postupak je jednostavan - student dođe sa tuđim indeksom, sedne, odradi, upiše dobru ocenu i ode zadovoljan kući sa svojim parama.

- Ima toga i kod nas. Iako se na ispit uvek, pored indeksa, nosi i lična karta, kad nas ima puno na ispitu, profesori i asistenti ne pogledaju sve - kaže naš sagovornik.

Većinu studenata jako nerviraju oni koji ocene kupuju, umesto da za njih uče, ali ne postoje nikakve zakonske prepreke za to.

Kad je na ispitu velika gužva, prrofesori i asistenti ne mogu sve da prekontrolišu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.