NBS: Pejpal nije podneo zahtev

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

LICENCA - Narodna banka Srbije saopštila je da kompanija „Pejpal“do danas nije podnela zahtev za licencu institucije elektronskog novca kod NBS.

Zbog toga, kako navodi srpska centralna banka, „Pejpal“može da služi domaćim pravnim i fizičkim licima za obavljanje platnog prometa sa inostranstvom, ali ne i za njihova međusobna plaćanja u domaćem platnom prometu.

U članu 10 Zakona o platnim uslugama uređeno je koje finansijske institucije mogu pružati platne usluge u Srbiji (plaćanja između rezidenata), a među njima se nalazi samo institucija elektronskog novca koja ima dozvolu NBS za izdavanje elektronskog novca (domaća institucija elektronskog novca), a ne i strana institucija elektronskog novca, koja prema Zakonu o deviznom poslovanju može rezidentima pružati usluge samo za prekogranična plaćanja - navodi se u saopštenju. Ovo su, inače, navodi NBS, univerzalna pravila koja važe bez izuzetka i u EU, pa tako „Pejpal“pruža usluge građanima i kompanijama u EU kao licencirana kreditna institucija sa sedištem u Luksemburgu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.