Spomen na otvaranje Kapije slobode

Preko puta Doma narodne skupštine, tačnije u Pionirskom parku, nalazi se ne tako obična gomila kamenja. Ali, malo ko zna koju tajnu ona krije.

24 Sata (Serbia) - - BEOGRAD / VODIČ - N. Košak

SLAVA - U Pionirskom parku decenijama stoji usamljeni i naizgled urušeni spomenik. Oni malo stariji sigurno znaju da to nije obična gomila kamenja, već trag istorije neverovatne vrednosti - osmatračnica sa Kajmakčalana. Ovo je njena priča.

Posle 18 dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da otvori Kapiju slobode i da pobedonosno krene put svoje domovine. Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima vojnici nisu samo nosili ponos i slobodu, već uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila poratak

vrdomovima.

je jedan od najneobičnijih spomenika. Ovaj spomenik predstavlja sećanje na veliku pobedu koju je srpska vojska izvojevala u Prvom svetskom ratu protiv Bugara. Kako bi pobeda ostala zauvek zapamćena, srpska Vrhovna komanda odlučila je da u domovinu ponese kamenje sa vrha Sveti Ilija.

U samom srcu prestonice, rekonstruisana osmatračnica stoji kao podsetnik na sva stradanja i žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu. Kako se nikad ne bi zaboravili velikani koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu, na osmatračnici su napravljene i spomen-ploče sa imenima srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

Zato, kad danas prođete pored ovog mesta, zastanite na trenutak. Dobro je pogledajte jer je ona ipak nemi podsetnik na cenu koja je plaćena za slobodu srpskog naroda.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.