Srbin u Mozambiku: Otišao je da ih leči, otkrili su mu sreću

Ljubomir Mićić je u ekipi izabranih pet studenata stomatologije iz celog sveta koji su u Mozambik otišli sa misijom da decu uče o higijeni zuba

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА -

VOLONTER – Kad god se sretnemo sa njima, nastaje opšti delirijum: skaču na nas, grle nas, viču: ‘dentista, dentista’, što je stomatolog na portugalskom. Po našoj statistici 88 odsto njih nije nikad videlo stomatologa u životu, a svaki šesti je u toku prošle godine propuštao nastavu zbog zubobolje - kaže Mićić.

Ljubomir je student pete godine Stomatološkog fakulteta u Beogradu i jedan je od pet izabranih studenata iz celog sveta koji od 5. septembra vodi volonterski projekat u Mozambiku.

- Prvi dan smo se susreli sa decom koja su žrtve trgovine decom i prostitucije. Do sada smo imali kontakt sa oko hiljadu dece - priča ovaj momak rodom iz Bijeljine.

Učesnici projekta deci su podelili četkice za zube i učili ih kako pravilno da ih peru.

- Sa svima smo se sastajali po dva puta. Prvi put podelimo četkice i učimo svi zajedno da peremo zubiće koristeći reči iz portugalskog jezika kako bi što bolje naučili i zapamtili. Drugi put učimo pravilnu tehniku pranja ruku pre jela i kroz igrice redukujemo navike u ishrani, pokušavajući da ih naučimo da razlikuju namirnice sa većom količinom šećera od onih koje imaju normalnu količinu ili nemaju šećer uopšte - objašnjava on.

Sreća, sreća, radost: Ljubomir je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.