Guglov Nexus ide u penziju

Gugl je odlučio da za svoje smartfone više ne koristi naziv Nexus, a sledeće nedelje ćemo imati priliku da vidimo nove rivale ajfonu 7 – Pixel i Pixel XL.

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - U. Jelić

Gugl je odlučio da za svoje smartfone više ne koristi naziv Nexus, a sledeće nedelje ćemo imati priliku da vidimo nove rivale ajfonu 7 - Pixel i Pixel XL.

SMARFON - Gigant za internet pretragu poslednjih nekoliko godina proizvodio je smartfone koji su imali naziv Nexus, ali to će se uskoro promeniti.

Gugl će svoju Nexus liniju zameniti Pixel brendom koji je do sada bio namenjen tabletima i laptop proizvodima. Iako ih neće direktno praviti Gugl, kompanija će pomno nadgledati celokupan proces kako bi se novi uređaj što bolje integrisao sa novim Android softverom.

Iako još nije zvanično potvrđeno ime proizvođača novih telefona, glasine ukazuju na to da će čast pripasti kompaniji HTC, iako su u igri i Huawei i LG.

Kada je dizajn u pitanju, možemo da očekujemo aluminijumsko kućište i izuzetno tanke ivice ekrana, kao i čitač otiska prstiju pri vrhu zadnje strane. Model Pixel posedovaće displej Full HD AMOLED dijagonale 5 inča, dok će AMOLED ekran XL verzije imati dijagonalu 5,5 inča.

Jedina stvar po kojoj će se novi uređaji razlikovati jesu displej i baterija. Model Pixel napajaće baterija 2.770 mAH, dok će Pixel XL snagu crpsti iz baterije 3.450 mAh. Pokretaće ih četverojezgreni Qualcomm procesor uparen sa 4 GB radne memorije, dok će ljubitelji fotografije na raspolaganju imati 12 MP (zadnju) i 8 MP (prednju) kameru – iako se spekuliše da bi u pitanju mogao da bude modul sa dva objektiva.

Kada je prostor za skladištenje podataka u pitanju, možemo da očekujemo dve verzije sa 32 i 64 GB interne memorije. Očekuje se i da će Gugl krenuti Eplovim stopama i ukloniti džek za slušalice, pa će tako korisnici morati da se opreme bežičnim modelima.

Guglova Nexus linija bila je poznata po tome što je dolazila sa čistom verzijom Androida koja nije opterećena brojnim dodatnim softverom koji u svoje uređaje ubacuju drugi proizvođači, pa su tako nudili znatno bolje performanse i korisničko iskustvo svima koji vole Android.

Kao što je to bio slučaj i sa Nexus uređajima, telefone Pixel biće moguće kupiti i preko Guglove prodavnice aplikacija (Playstore).

Oba uređaja radiće na najnovijoj verziji Guglovog operativnog sistema Android Nougat 7.0, a njihovo zvanično predstavljanje očekuje se 4. oktobra.

Oba uređaja pokretaće Android Nougat 7.0, a predstavljanje je 4. oktobra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.