Evropska silicijumska dolina niče u Rumuniji

Iako su nedavno preživeli skandal s još jednim premijerom - Viktorom Pontom, kome preti zatvor, umesto političkom prepucavanju, Rumuni su se okrenuli privredi.

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA -

INTERNET - Pre nekoliko dana Veće stranih ulagača (FIC) zaključilo je da Rumunija ima potencijal da učetvorostuči svoju ekonomiju kako bi postala deseta po snazi u EU (trenutno je 17). FIC inače predstavlja 125 multinacionalnih kompanija koje su u Rumuniju uložile 35 milijardi evra.

Tri ključna stuba za uspeh tog plana su: moderna infrastruktura, demografija i ljudski kapital, i javna i privatna efikasnost. Na jednom od tih područja već se postižu znatni uspesi. Nakon Berlina, Baraselone i Amsterdama, evropski raj za nove tehnološke kompanije postao je Bukurešt. Međunarodni biznis portal „Quartz“objavio je tekst pun hvalospeva o Rumuniji kao o jednoj od najsiromašnijih članica Evropske unije koja bi mogla postati evropska silicijumska dolina.

Bukurešt je poznat kao Pariz istoka zahvaljujući njegovoj arhitekturi i širokim bulevarima, ali moderni Bukurešt je bliže silicijumskoj dolini. Kombinacija školovane radne snage, niskih plata i jeftinih troškova poslovanja učinila je Bukurešt privlačnim odredištem za internacionalne kompanije.

Jedan od glavnih razloga koji stoje iza rumunskog tehnološkog buma jeste brz internet. Prema rang-listi State of Internet tehnološke kompanije „Akamai“, Rumunija ima najbrži internet u Evropi i šesti najbrži na svetu, s prosečnih 57,7 Mbps u 2015. SAD na toj listi zauzimaju tek 17. mesto.

Rumunija nakon Irske ima najveći rast BDP u EU, a u poslednjih pet godina procvetala je scena ulaganja malih, najčešće tehnoloških preduzeća.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.