Deca čistila Avalu, a čuvar ih ponizio

24 Sata (Serbia) - - НАСЛОВНА СТРАНА - I. Stojanov

Tokom pešačke ture do vrha Avale oko 80 mališana iz Beograda je doživelo nezapamćenu neprijatnost. Deci je, naime, čuvar zabranio da otpad koji su skupljali usput bace u kante!

Proteklog vikenda 127 ljudi, među kojima je bilo 80 dece iz tri osnovne škole, uputilo se na pešačku turu na Avali. U okviru ture uvedena je akcija čišćenja Avale. Deca i roditelji su skupljali đubre na koje su usput nailazili, a bilo ga je dosta. Onda se pojavio čovek koji ih je svojom kritikom ostavio bez teksta.

SRAMOTA - Od podnožja (Pinosava) do vrha (spomenika) svako dete je uzelo plastičnu kesu i rukavicu i kupilo đubre na koje su naišli usput.

- Na vrhu smo to đubre odložili u kante za đubre koje su postavljene oko kompleksa. Prišao nam je izvesni Žarko i počeo veoma glasno da nas kritikuje kako smo se usudili da bacamo sopstveno đubre u kante. Pitao nas je da li smo tražili dozvolu da kupimo đubre po Avali. Rekao je ovim rečima: “Đubre ne smete da bacate u kante, jer tu ne može da priđe kamion, kako ćemo mi to da sklonimo?” Na moju reakciju da kante tome služe, on je rekao da možemo bilo gde da spustimo đubre, pokazavši na mesto gde se prodaju kokice i gde nema kante. Postoje kontejneri u blizini i da nas je lepo zamolio, nikakav problem ne bi bio da odnesemo đubre do tamo. Kad smo nosili 4 sata uzbrdo, samoinicijativno, zašto bi nam bio problem da ga prenesemo još 30 metara dalje. Vikao je, pretio da će u ponedeljak da piše nekakav dopis o tome kako smo bacali đubre u kante oko kompleksa - ispričala nam je Ljiljana Lazarević, jedna od učiteljica koja je vodila turu.

Dok je Žarko vikao, deca su na sreću bila okupirana punjenjem flašica vode, kokicama i sladoledom, pa nisu bila direktni učesnici rasprave.

- Jedan otac je usred rasprave čak i pitao: “Ljiljo, da li deca moraju ovo da slušaju?” Ja bih volela da nisu čuli, jer je poruka bila više nego ružna kaže Ljiljana.

Planinari generalno nisu ljudi koji su skloni konfliktima. Nekoliko odraslih se vratilo i pokupilo sve đubre iz kanti i odnelo u kontejner na koji su kasnije naišli.

- Nismo tražili nikakvu podršku, nismo se hvalili ovakvim akcijama, to radimo već nekoliko godina i na drugim planinama. Naš cilj je edukacija dece, razvijanje ispravnog odnosa prema životnoj sredini i prirodi, odlazak na pešačenje kao vid rekreacije, druženje, pomaganje, osamostaljivanje, izlazak iz zone komfora... ali nisam očekivala ni da dobijemo grdnju zbog toga, od nekoga ko se oseća da ima vlast jer je zaposlen na određenom mestu zaključila je Ljiljana.

Akciju "Pešačenjem

do zdravlja" već osam godina svakog septembra organizuje

Planinarski klub "Balkan", a od prošle godine uvedena je i akciju "Očistimo

Avalu"

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.