Sa spiskom u šoping - uštedećete i do 15%

24 Sata (Serbia) - - AKTUELNO / SVET / EKONOMIJA - B. Bogosav

Kupovina najosnovnijih potrepština u hipermarketima jeftinija je i do 15 odsto od nabavke istih namirnica u lokalnim prodavnicama i dućanima.

CENE - Naši reporteri obišli su nekoliko lokalnih radnji i supermarketa u Beogradu kako bi proverili cene najosnovnijih životnih namirnica. Za našu potrošačku korpu odabrali smo 20 istih namirnica istih proizvođača koje smo prethodno pazarili u piljari, a za koje smo morali da izdvojimo 2.356 dinara.

Međutim, u hipermarketu račun je iznosio 2.056 dinara, što je za 300 dinara manje nego u lokalnoj radnji. U prostoj računici, za kupovinu od 5.000 dinara uštedeli bismo čak 650 dinara.

- Do pre nekoliko meseci kupovala sam hranu gde sam stigla. Frapirala sam se kad sam shvatila da mesečno mogu da uštedim i do nekoliko hiljada dinara kupovinom u velikim radnjama. Ovde dođem svakog meseca kada dobijem platu i nakupujem sve što mi treba - kaže sugrađanka koja u piljari pored zgrade kupuje samo hleb.

Cene u radnjama ne razlikuju se mnogo kada su u pitanju jogurt i mleko. S druge strane, kupovina sokova, čokolada, napolitanki, ali i paštete i tunjevine neisplativa je u piljarama, gde su ti proizvodi za skoro 40 dinara skuplji.

Razlika u cenama osetno je veća i na mestima gde u blizini nema većih radnji, što lokalni privatnici koriste da povećaju cene i time više zarade. Ipak, politika velikih marketa koji svojim akcijama smanjuju cenu pojedinih proizvoda i do 20 odsto utiče na to da građani prolaze još jeftinije.

Povrće i voće jeftinije je u marketima nego na pijacama, a kako navode prodavci na pijaci, to je zato što su njihovi proizvodi boljeg kvaliteta.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.